Το «άτακτο» Brexit τρομάζει τους Κύπριους επιχειρηματίες

Σημαντικές δυσκολίες αναμένεται να δημιουργήσει στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο ένα «άτακτο» Brexit, με τους επιχειρηματίες να εκφράζουν φόβο και ανασφάλεια

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν:

(α) η επιβολή δασμών, τελωνειακών χρεώσεων που θα αυξήσει τα κόστη και κατά συνέπεια τις τιμές του προϊόντος

(β) η διαφαινόμενη υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ την επόμενη ημέρα και για κάποιο χρονικό διάστημα, η οποία θα αδυνατίσει την βρετανική αγοραστική δύναμη.

Θα πληγωθεί η βρετανική αγορά

Η βρετανική αποτελεί μέγιστης σημασίας αγορά για την Κύπρο, τόσο σε επίπεδο προϊόντων, όπως το χαλούμι, όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών όπως ο Τουρισμός, με τις εξαγωγές να αιματοδοτούν σημαντικά την πραγματική οικονομία.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα «άτακτο» Brexit θα δημιουργήσει περισσότερες δυσκολίες απ’ ό,τι μια συντεταγμένη έξοδος, καθώς με αυτό τον τρόπο το Ηνωμένο Βασίλειο καθίσταται αυτομάτως «τρίτη χώρα» σε σχέση με τις συναλλαγές της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό σημαίνει πολύ διαφορετικές διαδικασίες στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών. Κατά την εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ακολουθούνται διαφορετικές τελωνειακές διαδικασίες σε σχέση με σήμερα, όπου τα εμπορεύματα διακινούνται ελεύθερα. Με την έξοδο, η πορεία των εμπορευμάτων θα σταματά, θα επιβάλλονται τελωνειακοί δασμοί με βάση το κοινό εξωτερικό δασμολόγιο της ΕΕ για όλες τις τρίτες χώρες και θα καταβάλλεται ΦΠΑ κατά την εισαγωγή από τις επιχειρήσεις, κάτι που δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας προς τις κυπριακές και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», είπε.

Όσον αφορά στην ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι αναμένεται υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος κατά το πρώτο διάστημα, κάτι που συνεπάγεται αύξηση του κόστους αγοράς κυπριακών προϊόντων και τουρισμού.

«Τα πακέτα θα γίνουν πιο ακριβά κι αυτό θα επηρεάσει το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, καθώς η αγγλική αγορά είναι η κυριότερη με μερίδιο 35%», τόνισε και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις διεθνείς εκτιμήσεις, αναμένεται ύφεση και μείωση της οικονομικής δραστηριότητας εντός της Βρετανίας.

Οι Κύπριοι επιχειρηματίες

Ερωτηθείς σχετικά με τους Κύπριους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην βρετανική αγορά, ο κος Τσιακκής ξεκαθάρισε ότι όσοι από αυτούς βρίσκονται μόνιμα εκεί δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν κάποια ξεχωριστή δυσκολία σε σχέση με την διαμονή τους μετά το Brexit, πλην του γεγονότος ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποια έγγραφα από τις αρμόδιες Αρχές που να διαβεβαιώνουν ότι ζουν κι εργάζονται.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα στα αρμόδια επιμελητήρια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες, σημείωσε πως όταν το Brexit μπαίνει στην συζήτηση, υπάρχει ένας προβληματισμός, ενώ αποφασίζονται σε γενικό στρατηγικό επίπεδο κάποιες συμπεριφορές και δράσεις που πρέπει να κάνουν τα κράτη μέλη.

«Όσον αφορά στην κάθε οικονομία ξεχωριστά, επαφίεται στην ευχέρεια του κάθε κράτος-μέλους, μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει η ΕΕ, να στηρίξει κάποιους παραγωγικούς τομείς και κλάδους με δικά του οικονομικά μέσα, τα οποία θα πρέπει να συνάδουν πάντα με την πολιτική των κρατικών χορηγήσεων», τόνισε και πρόσθεσε πως όταν πλησιάσει η το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, θα ληφθούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά»

Μιλώντας στο Economy Today ο Κύπριος Αρχιτέκτονας Νίκος Σαββίδης, ο οποίος διατηρεί γραφείο στο Λονδίνο εδώ και πολλά χρόνια, επισημαίνει ότι το Brexit -πολλώ δε μάλλον αν αυτό δεν γίνει συντεταγμένα- θα επηρεάσει πολύ το επάγγελμά του αρχιτέκτονα και του πολιτικού μηχανικού, ως συνέπεια της κρίσης στις κατασκευές.

«Ο κόσμος θα διστάζει να πάρει οικονομικές πρωτοβουλίες, να δαπανήσει χρήματα και να δανειστεί κι αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό αντίκτυπο. Πρόκειται για ένα ανόητο πείραμα. Προσωπικά ψήφισα να μείνουμε στην Ευρώπη, τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και για την Ευρώπη αλλά και για την Κύπρο», είπε.

Στην ερώτηση αν ο ίδιος λαμβάνει μέτρα ώστε να μετριάσει τη ζημιά, ο κος Σαββίδης απάντησε ότι στην δική του περίπτωση δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα μέτρα να ληφθούν.

«Ως επαγγελματίες, αναμένουμε τον αντίκτυπο κι ελπίζουμε για το καλύτερο», αναφέρει.

«Θα πέσει ο τζίρος μας»

Παρόμοια στάση τηρεί και ο ιδιοκτήτης και διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Hellenic TV Τάκης Φελλάς, ο οποίος θεωρεί σίγουρο ότι ο τζίρος και τα κέρδη της επιχείρησής του θα μειωθούν πολύ.

«Δεν ξέρουμε σε ποιον βαθμό θα επηρεαστεί η μεταφορά προγραμμάτων από την Κύπρο. Όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εντός της ΕΕ, δεν υπάρχουν δασμοί και περιορισμοί με τις παραγωγές προγραμμάτων στην Ελλάδα και την προβολή τους στην Βρετανία. Αν και οι Βρετανοί βουλευτές μας διαβεβαιώνουν ότι την επόμενη ημέρα θα έχουμε “business as usual” λόγω της σχέσης με την Κοινοπολιτεία, προσωπικά δεν το πιστεύω. Θυμάμαι πώς ήταν τα πράγματα και πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ», αναφέρει.

Όπως τονίζει, παλαιότερα ακόμα και η εξεύρεση υπαλλήλων ήταν πρόβλημα, καθώς για να προσλάβει ελληνόφωνο θα έπρεπε να δημοσιεύσει αγγελία επί τρεις μήνες στον βρετανικό Τύπο και μόνο αν εκείνη δεν απέδιδε, θα μπορούσε να προσλάβει από την Κύπρο. Τι ίδιο, προσθέτει, συμβαίνει με όλα τα παρόμοια επαγγέλματα.

Στην ερώτηση αν ο ίδιος έχει λάβει τα μέτρα του, απάντησε επίσης αρνητικά.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα προς το παρόν. Η δική μας εταιρία περιμένει να δει τι θα κάνει η Κυβέρνηση σε σχέση με τους φόρους και τις διακρατικές συμφωνίες», καταλήγει.

Sigmalive

Developers: Ζωτικής σημασίας το πρόγραμμα πολιτογράφησης

Το κυπριακό πρόγραμμα απόκτησης υπηκοότητας μέσω επένδυσης αποτελεί σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης και ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελές για ένα ευρύ φάσμα τομέων και δραστηριοτήτων, αναφέρει, με σημερινή ανακοίνωσή του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών (μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων) με αφορμή δημοσιεύματα που επαναφέρουν το θέμα του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι «τα τελευταία χρόνια, μετά την οικονομική κρίση, η συμβολή του προγράμματος στην προσπάθεια για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας ήταν και παραμένει καθοριστική. Ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, το πρόγραμμα είχε σημαντική συνεισφορά στη δυναμική επαναδραστηριοποίησή του με την ανεργία στον κλάδο να σημειώνει μείωση που ξεπερνά το 80%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης για το σύνολο της οικονομίας κυμάνθηκε γύρω στο 50%».

Επιπρόσθετα, αναφέρει, «το πρόγραμμα είχε ουσιαστική συνεισφορά στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής δραστηριότητας, μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της αύξησης των εσόδων του κράτους και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

«Πέραν των άμεσων θετικών επιπτώσεων, το πρόγραμμα πολιτογράφησης μέσω επένδυσης προσελκύει στην Κύπρο επιχειρηματίες διεθνούς εμβέλειας η παρουσία των οποίων ενισχύει και συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας να καθιερωθεί ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει, επίσης ότι «η κυπριακή οικονομία παραμένει όμως εύθραυστη και ως εκ τούτου απαιτείται υπεύθυνη στάση από όλους ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία ανάπτυξης στην οποία βρισκόμαστε. Συνεπώς θα πρέπει να τερματιστεί η στοχοποίηση του προγράμματος καθώς πλήττει την αξιοπιστία της χώρας μας και θέτει σε κίνδυνο όλα όσα έχουμε επιτύχει με επιμονή και εντατική συλλογική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια».

Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, «η προστασία και συνέχιση του προγράμματος απόκτησης υπηκοότητας μέσω επένδυσης θεωρείται όχι μόνο ωφέλιμη, αλλά ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία».

 

Source: Stockwatch

10 Forbidden Places You're Not Allowed to Visit (Video)

Since childhood, many of us have had the dream of travelling through the whole world. And that's quite easy, if you choose some common tourist destinations. But there are places on our planet which hardly you are going to see with your own eyes… well, if you're not ready to give up your freedom, your health or even your life. So, here are ten places you'll be never, ever allowed to visit.

 

25 Best Hotel Swimming Pools in the World

25 – COMO Shambhala, Bali

Hidden from sight in the breathtaking Indonesian jungle, the Como Shambhala Estate offers a luxurious retreat for those keen to get back to nature, but to do it in style. With 30 suites, retreat villas and salubrious private accommodations, there are options for all, with poolside living at the heart of it all. Each residence boasts its own special place to take a dip, in most cases infinity-edged, while the estate’s boutique spa has a 25-metre lap pool, offering the ultimate in luxury for discerning guests with relaxation in mind.

Just a short hop from Ubud, Bali’s artistic and cultural centre, there are activities to suit all tastes, from spa treatments and yoga to mountain biking and white-water rafting. But nothing on the agenda here can beat a calming dip beneath the jungle canopy, with Como Shambhala’s pools always calling guests with their soothing waters and spectacular views.

 

24 – One & Only Reeti Rah, Maldives

Serene, exclusive and beautiful, One & Only Reeti Rah is a jewel in the Indian Ocean, surrounded by glistening white sands, with 6 kilometres of pristine private coastline to explore and enjoy. The ultimate private island escape, this is the perfect place to soak up the sun and there’s nowhere better to kick back and relax than the resort’s signature lap pool, which stretches 30 metres out into the sparkling lagoon.

With 12 beaches, two further pools, of which one is dedicated to children and families, and 37 private villa pools, each with a carved stone aqua bed, you’ll often have the waters to yourself, so lie back, relax and enjoy the pleasant equatorial climate of the Maldives. Time to move on? Head to the luxurious spa, a blissful sanctuary, inspired by nature, or take a trip and discover the rare beauty of North Malé Atoll.

 

23 – Grace, Santorini

Seeking a place in the sun? Carved into Santorini’s rugged clifftop, Grace shines, quite literally, its whitewashed splendour matched by the sparkling waters of a stunning infinity pool, with spectacular views that can be hard for guests to comprehend. Boasting a poolside bar, that emerges from the hotel’s renowned restaurant, luxurious loungers are the perfect place to sample a speciality cocktail, whilst listening to a little Greek jazz music and soaking up the island’s restorative rays. Like to continue the water theme elsewhere? Pick a Grace Suite, with its own private plunge pool.

With free pilates and yoga classes held daily, Grace is a resort that has health and wellness in mind and a better place to relax is hard to imagine. Looking for something more lively? Rest assured that the resort comes alive at night, when the party moves out to the pool, with good food guaranteed and the drinks flowing.

 

22 – The Oberoi Udaivilas, India

Offering unashamed five-star luxury in Udaipur, The Oberoi Udaivilas enjoys a prime location on the banks of beautiful Lake Pichola. Guests gather here to take in the views, but the best waters are to be found elsewhere, in the hotel’s deep blue-tiled pool, with its elegant sandstone columns and ever-popular elephant fountains. Sparkling in the Indian sun, the pool takes on a different persona at night, when the light from flaming torches reflects on the surface and all is at peace.

Set amidst perfectly-manicured gardens on a 50-acre site that demands to be explored, The Oberoi Udaivilas specialises in the finer things in life, with its chandeliers, signature spa treatments and high-end restaurant, catering for all tastes, with international and Indian cuisines on the menu. Nothing compares to the pool, though, and for everything else that is on offer here, guests head back to enjoy the relaxing waters time and time again.

 

21 – Tortuga, Mustique

Overlooking the glistening waters of beautiful Britannia Bay and the neighbouring islands, surrounded by lush private gardens and attended by a five-strong household staff that includes a chef, housekeeper and butler, Tortuga is tailor-made for those craving the finer things in life. Nestled on a hidden Mustique hillside, there is a great deal to admire here, but the jewel in the crown is the two-level cascading infinity swimming pool, recognised as one of the finest around, and for obvious reasons.

Exclusive in the extreme, nothing is beyond reach on Mustique, a Caribbean island of untold luxury, where every wish can be granted and every whim catered for. Beautiful beaches and dramatic scenery, it’s all here and there’s nowhere better from which to soak up your surroundings than at Tortuga, where a sun-lounger always awaits at the poolside. Lie back, relax, life doesn’t get much better than this.

 

20 – Marina Bay Sands, Singapore

Boasting the largest rooftop pool on Earth, guests head here for luxury on the grandest of scales. Set high on the 57th floor of the exclusive Marina Bay Sands hotel – and stretching150 metres from end to end – this is a pool that must be seen to be believed, with breathtaking views over Singapore’s stunning skyline and wall-to-wall indulgence on tap.

Soak up the sun on a luxurious poolside lounger, enjoy the shade beneath the perfect palm trees or take in your surroundings with a chilled glass of Champagne in hand, the choice is yours. With world-class cuisine, a first-rate fitness suite and salubrious spa offering a huge range of award-winning massage and beauty treatments, this is a hotel that you’ll never want to leave. Five-star style in an unbeatable location, nothing is beyond reach here and it’s no surprise that guests return time and time again.

 

19 – Four Seasons, Koh Samui

Like to kick back and relax? You’ll find that time stands still at the fabulous Four Seasons, Koh Samui, where Thailand’s natural beauty is best enjoyed from the soothing waters of the blissful infinity pool, before retiring to a lounger for a cool drink and a snooze in the sunshine. Life doesn’t get much more laid back, with the island’s pristine beaches, blue seas and tropical forests all set out before you, whilst every need is catered for, with no shortage of style.

For those seeking adventure, there’s plenty to be had here, with watersports galore amongst the activities on offer, and a whole host of beaches to explore and enjoy. But the pool is the real draw, with stunning views over the turquoise waters of the Gulf of Siam, attendants delivering drinks on demand and swaying coconut trees providing the shade for those keen to unwind and indulge.

 

 

18 – Tassia Lodge, Lekurruki Ranch, Kenya

No TV, no internet, no cell phone reception. No cars and no other tourists. Like to get away from it all? You’ll find that Tassia Lodge is the perfect place. Perched atop a dramatic rocky bluff, with stunning views out over the valley below, this is unspoiled Africa at its absolute best, a true escape, with privacy very much on the agenda.

The best part? It might just be the horizon swimming pool, with its sunbathing deck, dining room and bar, not to mention the breathtaking window it offers onto the surrounding wilderness, a scene of awe-inspiring wildlife, with acacia trees stretching as far as the eye can see, while animals wander and there’s not another soul in sight. Guests looking carefully from their poolside perch might spot elephants down below, a truly-unique experience, while at night, the star-filled skies are sure to take your breath away.

 

17 – Domus Civita, Civita di Bagnoregio, Italy

Take a trip back in time to Domus Civita, part of a grand Italian palazzo that dates back to the 14th-century. Hidden in the splendorous surrounds of a fairytale hill town that oozes Italian charm, this is a mystical place, built atop a labyrinth of underground caves, and it is down here, deep beneath the surface and far from prying eyes, that the jewel in the crown is to be discovered.

That jewel? The unique pool that is built into the cave system, accessed from the formal Italian gardens, with its soothing blue waters offering a little respite from the hot Viterbo sun and a place of peace and privacy. There’s also a hot tub down here for those with relaxation in mind, not to mention access to an underground art gallery and wine storage grotto. With a personal chef at your disposal and history and heritage all around, you’ll never want to leave.

 

16 – Hotel Villa Honegg, Switzerland

Exclusive, elegant and above all eye-catching, Hotel Villa Honegg boasts captivating views, the finest of which are best enjoyed from an outdoor pool in a prominent position. Located 914 metres above sea level, guests enjoy the waters, heated to 34 degrees, whilst looking out over the surrounding mountains, Lake Lucerne and the clouds that linger in the valley below. Offering a superior service and five-star luxury, this is a place to be pampered, with just 23 guest rooms and an emphasis on relaxation and privacy.

There’s also an indoor pool, with relaxing underwater music, loungers and panoramic views, whilst the spa offers some of the best-regarded wellness facilities in Switzerland. Sample the sauna and steam bath, or work up a sweat in the gym, before heading back out to the terrace, with its views of the lake, for a meal of exquisite quality.

 

15 – Grand Hotel Tremezzo, Lake Como, Italy

Chic, stylish and sophisticated, and set on the beautiful banks of Lake Como, the Grand Hotel Tremezzo oozes old-school Italian elegance. There’s so much to admire here, but nothing catches the eye quite like the unique water-on-water heated pool that floats atop the lake’s glimmering surface and draws guests with relaxation in mind time and time again. Lie back and bathe in the soothing waters, with picture-postcard views all around, from the region’s surrounding mountains to the 100-year-old gardens that demand to be explored.

There are other pools here – three in total – but none capture the imagination quite like this, and for those keen to soak up the Italian sun in style, hour upon hour can be passed quite easily, and without a care in the world. Feeling energetic? There are plentiful walking and cycling trails to explore. But such is its allure, you’ll always gravitate back to the poolside

 

14 – Banyan Tree, Seychelles

Seeking paradise? You’ll find it here, amongst the swaying palms of Intendance Bay, an unspoilt oasis amid the tropical forest, with pampering and five-star service high on the agenda. Settle back and sample island life Seychelles-style, with spectacular views out over the Indian Ocean best enjoyed from a private infinity pool as the sun beats down and your troubles drift away.

With poolside cocktails and delicious bar snacks always on offer, you could be forgiven for never wanting to leave, but with a boutique spa and breathtaking beaches within a brief stroll, there are no shortage of activities and experiences for those able to tear themselves away. Why not take a trip and witness the natural beauty of the Seychelles for yourself? Your private villa awaits and there’s no better way to round off the day than with a relaxing soak in a swimming pool to savour.

 

3 – Four Season, The Nam Hai, Hoi An, Vietnam

Set over three tantalising tiers that cascade down towards the glimmering ocean beyond, this is a pool that appeals to all, catering for families in part, with sections for adults only, an Olympic-proportioned area for those with swimming in mind and a luxurious lap pool for guests who prefer to lie back and take it easy. Coastal living doesn’t get a whole lot better than this, with a kilometre-long stretch of private beach to explore, water sports galore to try and indulgence on tap amidst the tropical gardens that showcase Vietnamese hospitality at its finest.

For those keen to explore a little further afield, there are three UNESCO sites close at hand and ancient towns, cities and temple complexes to discover in Vietnam’s central cultural heartland. Sightseeing over, you’ll want to unwind in the soothing waters, or perhaps enjoy a poolside cocktail from a luxurious lounger beneath the swaying palms.

 

12 – One & Only Hayman Island, Australia

Seeking indulgence or adventure? Head to Hayman Island and you could have both, with a luxurious retreat in the heart of the Great Barrier Reef and you setting the agenda. Surrounded by calm azure ocean, this is the ideal destination for those craving a little waterside style, but despite all that is to be discovered offshore, the biggest treat is to be found much closer to your room, with a spectacular pool that is certain to play a major part in your vacation here.

Slick and modern, this is a sight to behold, fringed by swaying palms, with pristine beaches all around and the clear blue skies that make Queensland’s Whitsunday Islands such a favourite amongst those who appreciate the finer things in life. Head out and explore the reef or kick back with a cocktail on a comfortable poolside lounger, the choice is yours.

 

11 – The Enchantment Resort, Sedona, Arizona

 

Surrounded by the dramatic red rocks of Sedona, the Enchantment Resort lives up to its name, a place of magic and mystery, where memories are made and dreams come true. Set on a 70-acre site, this is a place of southwestern style, a desert setting where the sparkling waters of a perfectly-positioned pool are more than just a mirage.

Lie back on a lounger and soak up the sun before taking a dip, all framed by the spectacular natural landscape, a place of calm and colour, with its trademark red crags and unblemished blue skies. Exploration and adventure are always on the agenda here, whilst those in search of pampering can enjoy treatments at the award-winning spa or sample contemporary dining at its finest. There’s a great deal to do here, with options to suit all tastes, but guests often find that the best days of all are spent poolside.

 

10 – Castello di Reschio, Umbria, Italy

Hidden far from sight in the verdant Umbrian hills, Castello di Reschio is a place of peace and privacy, a tranquil retreat amongst the surrounding oak forests and olive groves, where service and style are top priorities and where the strains and stresses of modern life melt away. Perfectly-proportioned vacation homes range from small cottages to grand palazzos, but no matter their size, all here is chic and sophisticated, with an obvious emphasis on design and with no detail overlooked.

This extends out to the luxurious poolside, with tempting loungers on the lawns, water that sparkles in the bright Italian sunshine and spectacular views that extend out over the valleys and hills beyond. Swimming does not get much more stylish or secluded than this and given all that is on offer here, and the manner in which it is presented, Castello di Reschio’s remarkable reputation is well deserved indeed.

 

9 – Chongwe River House, Zambia, Africa

Located on the banks of the Chongwe River, deep in the Zambian bushland, visitors head here for an authentic taste of Africa, presented with no shortage of style. The breathtaking wilderness is all around, with opportunities for animal spotting aplenty, but nowhere are the natural surroundings better enjoyed than from the riverside pool, which appears to merge with the Chongwe, as it flows peacefully past.

Spot elephant herds – commonplace here – from your poolside perch, either in the glimmering water or from a luxurious lounger, all framed by a spectacular natural landscape which serves as the perfect destination for those seeking a private safari experience. With local guides on hand, exploration and adventure is always on the agenda here, but you might prefer to relax in the elegant lodge and its grounds; on the deck, or in the pool, there’s not a bad seat in the house.

 

8 – Albatroz Beach & Yacht Club, Santa Cruz, Madeira

Boasting a unique location with stunning views out over the sun-kissed Atlantic Ocean and neighbouring Desertas Islands, the pool at Albatroz Beach & Yacht Club is a true natural wonder and a sight to behold. Naturally-formed from volcanic rock, the pool continuously fills with fresh ocean seawater, which sparkles in the Madeira sunshine and draws guests to return time and time again.

With much to see in Santa Cruz, a pleasant 10-minute walk from the hotel, this is the perfect base for those keen to discover the island, but despite all the attractions and amenities on your doorstep, you might find that your days are best spent back at base, a place of five-star luxury, where all needs are catered for and everything provided. Dining and drinks, lush gardens to explore and a spa to enjoy, you’ll never be at a loose end here. The best attraction of all? You’ll always find it at the foot of the stairs.

 

7 – Borgo Pignano, Tuscany, Italy

Carved from an ancient limestone quarry, Borgo Pignano’s pool couldn’t be more picturesque, enjoying a prominent position on a 750-acre organic estate and boasting breathtaking views out over the tree-lined Tuscan hills. Luxurious loungers and parasols dot the poolside, with its manicured lawns and pop-up bar (known as the Gin Corner, it has an expert mixologist, whose creations are perfect for hot summer days), whilst Italian elegance is all around in a setting renowned for its style and sophistication.

Close to top tourist sites, including Florence and Siena, Borgo Pignano remains remote, a self-contained escape from the crowds, with the focus on privacy, peace and the simple things in life. The food here is a treat, with ‘hyper-local produce’ used to ensure a true taste of Tuscany, and desserts to die for. But the real prize is the pool, a tranquil oasis of calm for those keen to get away from it all.

 

6 – Cheval Blanc Randheli, Maldives

Exotic, exclusive and unspoilt, Cheval Blanc Randheli enjoys the perfect position, an oasis on the magical Noonu Atoll, to the northwest of the Maldives archipelago. Surrounded by sparkling turquoise waters and fringed by colourful coral reefs, this is a place of calm and quiet, with its swaying palms and pristine sands beckoning guests who seek a picture-book tropical paradise.

Like to relax in style? Head to the poolside, with its bench seats, luxurious loungers and day beds, where cocktails from the White Bar are always flowing, and exquisite light dishes tempt the taste buds. With its lagoon views and beach club cabanas, you’ll never want to leave, but for those able to tear themselves away, opportunities abound, with trips out to the reef and diving expeditions always on the agenda. Head out on the ocean to see turtles, manta rays and the colourful fish that are all around, before returning to your favourite spot by the pool.

 

5 – Mandarin Oriental, Kuala Lumpur, Malaysia

For sheer indulgence, this is hard to beat, set in the pulsing heart of Kuala Lumpur, offering spectacular skyline views, with the impressive Petronas Twin Towers standing tall over all. This is a destination that oozes elegance and sophistication, with its spacious rooms and stylish interiors, but it’s outdoors that the greatest rewards are to be found, with an infinity-edged pool, set amidst lush tropical gardens, with palms, luxurious loungers and views that are to die for.

 

Lie back poolside or take a dip in the glittering waters, the choice is yours, but with five-star service at your disposal, you’ll find it difficult to leave. Boasting a central location, everything that Kuala Lumpur has to offer is right here on your doorstep. When you’ve finished seeing the sights, there’s no better place to relax than on a lounger beside the pool, drink in hand and treats on tap.

 

4 – The Cambrian Hotel, Swiss Alps

The ultimate romantic retreat in the snow-capped heart of the Swiss Alps, peace and quiet abound in awe-inspiring Adelboden. Drawing skiers and alpine adventurers seeking Switzerland’s best slopes, the Cambrian can also boast a more relaxed side that is equally-appealing. That side? It’s best experienced from the heated outdoor pool, a place of unprecedented tranquility, where the views over the mountains and valleys beyond must be seen to be believed.

Sleek and modern, this is the perfect place to soothe mind and body, an exquisite escape that is guaranteed to relax, with the fresh mountain air all around and possibilities that are endless. Lie back and enjoy a world-class spa treatment or head into the hills for a high-speed adventure, the choice is yours. But when afternoon turns to evening and the light starts to dim, there’s no better place to be than out in the pool, enjoying the steaming waters and the breathtaking scene beyond.

 

3 – Villa Althea, Kefalonia, Greece

Ranked amongst the finest Mediterranean villas around, Althea sits proud atop its perch, 300 metres above Myrtos, with its world-renowned beach, sparkling turquoise waters and perfect sands. Lie back on a lounger on the terrace and soak up the Kefalonian sun, before heading down to the pool, an inverted pyramid that boasts spectacular views, fringed by hillside greenery, with the glimmering ocean beyond.

 

There’s a great deal to see here, but this is a place to hunker down and escape, a clifftop retreat, unspoilt and exquisite, where indulgence abounds, and all is at peace. You could head down the hillside, take a trip to the beach and explore all that the local area has to offer. Or you could pour another drink, lie back with a book and enjoy the sound of silence, before heading back to the pool to cool down in the soothing waters that shimmer in the sun.

 

2 – Laucala Island, Fiji

Seeking paradise? You can stop the search. Set upon 3,500 acres, this is a private island resort that oozes indulgence and exclusivity, with luxury all around and pampering always on the agenda. Surrounded by lush rainforests, with turquoise waters and pristine sands as far as the eye can see, this is a place of exquisite natural beauty. The best place to lie back and admire the views? Most guests find it hard to look past the pool.

Set amongst the swaying palms and coconut trees that stretch high into the perfect blue sky, this is a lavish location that boasts a kaleidoscope of colours, where the environment is all important and the natural world celebrated with no shortage of style. With five exclusive restaurants and bars, world-class golf nearby and an emphasis on service, you’ll be sure to be treated like royalty, nowhere more so than poolside, a place to relax, soak up the sun and experience true paradise.

 

1 – Hanging Gardens Of Bali, Bali, Indonesia

Set amidst the lush rainforests of Bali, the Hanging Gardens is a sight to behold, with thick green jungle all around, stunning views into the valley beyond and a position high in the hills that must be seen to be believed. The infinity-edged pool is the undisputed jewel in the crown here, suspended high over the rainforest below, giving guests a unique floating sensation as they enjoy the calming waters and the spectacular scene beyond.

With 44 private villas boasting panoramic views, this is the perfect place to escape modern life and all its stresses, with flowing rivers and cascading waterfalls providing a soothing soundtrack, while the sun beats down on the jungle canopy and guests discover that everything has been thought of and all their needs met. Lie back, enjoy the waters and try to take it all in, there’s nowhere else on Earth quite like this.

 

Source: TravelDen

20 Amazing Hotels In Striking Locations You Must Visit

20. The St. Regis Bali Resort – Nusa Dua, Indonesia

Boasting uninterrupted views out over the shimmering Indian Ocean, with lush green gardens and pristine white sands all around, The St. Regis Bali Resort offers a luxurious slice of paradise for those keen to get away from it all. Set in stunning Nusa Dua, there are 123 stylish suites and villas to choose from, some with private access right onto the beach and all providing the ideal retreat for guests seeking tropical bliss.

Take a dip in the crystal blue saltwater lagoon or lie back on a lounger and listen to the waves gently lapping at the shore, relaxation comes easy here, with the pace of life slow and your agenda your own. Indulge at the spa or take time out in the well-stocked library, you’ll find this a peaceful place indeed. With no detail overlooked and all needs catered for, you’ll never want to leave.

19. Serengeti House – Singita Grumeti, Tanzania

Designed with exclusive use in mind, Serengeti House calls to those seeking stylish and sophisticated safari living. Set amidst one of Africa’s most iconic conservation areas, this is a location that is impossible to beat, with uninterrupted views from the slopes of Sasakwa Hill out over the Serengeti and wonderful wildlife all around.

Like to get up close and personal with the awe-inspiring animals? The elephants, in particular, like to visit, whilst a game drive with a professional guide, available daily, is an absolute must and is not to be missed. Having seen the cheetahs, giraffes, lions and leopards in their natural habitat, it’s time to head back to the house to relax and indulge, with first-class facilities and no shortage of luxury. Lie back on a poolside lounger looking out over the plains or head indoors to the salubrious tented spa suite, the choice is yours.

18. 137 Pillars House – Chiang Mai, Thailand

Life is laidback in Chiang Mai, with visitors drawn to 137 Pillars House to escape and indulge in a tranquil environment that oozes Oriental elegance. This is a special place indeed, a painstakingly-restored old house, which remains true to Thai traditions whilst offering guests all the modern services and amenities imaginable. With 30 luxurious suites to choose from, impeccable gardens to explore and a spa, pool and gym to enjoy, you’ll be certain to find peace here.

Set on the Mae Ping River, Chiang Mai is a fascinating city, the unofficial capital of northern Thailand, but a place far less frenetic than the much-busier Bangkok. For those keen to explore, 137 Pillars House is the perfect base, with classic and contemporary cocktails in Jack Bain’s Bar always awaiting those who have spent their days out and about and seeing the spectacular sights.

17. The Nam Hai – Hoi An, Vietnam

Guests head to Vietnam’s Central Coast for a slice of the fine life, a luxurious retreat that boasts a private kilometre-long beach and everything you could ever wish for available on tap. Close to three enchanting UNESCO World Heritage sites, this is a location to savour, although the greatest treats are discovered within the hotel grounds, with coconut trees aplenty, three stunning infinity pools and tranquil tropical gardens to explore.

Plump for a pool villa or, better still, a private retreat, which comes with its own butler, who is always on hand to answer your every call. Take a stroll on the sands, kayak on the East Sea or enjoy a beachside barbecue, you’ll never be short of something to do here. With the sun shining on the glimmering ocean and lush greenery all around, you might just think you’ve died and gone to Heaven.

16. Nayara Hotel, Spa & Gardens – Arenal Volcano National Park, Costa Rica

Life moves at a slower pace at Nayara, a picturesque oasis of calm and quiet, perched on a cliff in the tranquil heart of Arenal Volcano National Park, with lush forests all around and the world at peace. Guests head here to escape modern life and all its stresses, and it doesn’t take long for troubles to melt away, with fine food, world-class service and revitalising spa treatments always on the agenda.

There are adventures to be had here, but for most, the benefits are to be found on site, whether lying back in a hammock or heading for a lounger beside the ever-inviting pool. The environment is important at a resort that celebrates its ecological significance and, amongst the attractions is a sloth sanctuary. Spend long here and you’ll start to feel like a sloth yourself, there really is nowhere better for lazing around.

15 – Katikies Hotel – Santorini, Greece

Gleaming in the Santorini sunshine, Katikies is a sight for sore eyes, set on a stunning hillside, with views out over the glistening azure ocean that must be seen to believed. Guests head here to relax in style, with three inviting infinity pools and countless luxurious loungers, all perfectly positioned amongst the manicured bougainvillea and ideal for soaking up the afternoon sun.

Opulent and elegant, this is a romantic spot indeed, with facilities galore and the emphasis on personal service. Like to take a break from the sun? The rooms here are a delight, with fine cottons that rustle in the cooling breeze and verandas that look out over the caldera and the shimmering seas beyond. The Oia Santorini sunset makes for the perfect end to a dreamy day and is best enjoyed with a glass of Champagne from the sophisticated poolside bar.

14 – Gateway Canyons Resort & Spa – Gateway, Colorado

Keen to channel your inner cowboy? Gateway Canyons puts guests in the heart of the action, set amongst the breathtaking red sandstone walls of Colorado’s Unaweep Canyon, with the focus on the great outdoors and American adventures aplenty. There’s no shortage of luxury here, but the main draw is the sprawling natural landscape, which beckons visitors seeking an authentic taste of the old West.

Experience a cattle drive or take cowboy lessons, the choice is yours, but with an adventure centre on site and Colorado and Utah’s spectacular National Parks on the doorstep, your main challenge might be trying to squeeze everything in. Seeking something a little less active? With its swimming pools, spa and five top-class restaurants all at your disposal, you’ll find that there are plenty of opportunities to kick back and relax beneath the beautiful blue skies here.

13 – Hotel Castello di Casole—A Timbers Resort – Casole d’Elsa, Italy

Timeless and quintessentially-Tuscan, indulgence awaits at Castello di Casole, set amongst beautiful rolling hills, sprawling vineyards and olive groves, and offering classic Italian elegance that beckons guests seeking the finer things in life. Combining the old and the new, all mod cons can be found inside the 1000-year-old castle walls and, with a 4,200 acre private estate to explore and enjoy, you’ll never be short of things to do.

Life here feels like a fairytale and, with world-class wine and the finest locally-sourced food always on the menu, this is a place where dreams come true. Choose from 39 rooms and suites, all oozing Italian sophistication, before heading out to the poolside to relax on a luxurious lounger, cocktail in hand, beneath the beating Tuscan sun. With a tranquil spa amongst the facilities, you’ll soon feel your stresses melt away. The trouble is, you’ll never want to leave.

12 – Lion Sands Game Reserve, Sabi Sand Game Reserve – South Africa

Set on the beautiful banks of the peaceful Sabie River, guests head to Lion Sands to safari in style, with intimate experiences always on the agenda and no shortage of animal encounters. Straddling the private Sabi Sand Game Reserve and the stunning Kruger National Park, this is a special place indeed, with breathtaking views and sights and sounds that captivate all who are fortunate enough to visit.

See the animals gather at the water’s edge each morning or, for the ultimate treat, spend an unforgettable night beneath the stars in a luxurious treehouse, a once-in-a-lifetime experience that puts you right at the heart of wild Africa. With lions, leopards, elephants, rhinos, giraffes, hippos, zebras and more all to spot, animal lovers will be in their element here. For those seeking true adventure African-style, there’s nowhere quite like it.

11 – Four Seasons Tented Camp Golden Triangle – Chiang Rai, Thailand

Camping doesn’t get more luxurious than this, the Four Seasons Tented Camp in northern Thailand, where guests head to spend time with the renowned rescued elephants before retreating to the jungle spa to rest, relax and rejuvenate. Close to the borders with Burma and Laos, time seems to stand still in the Golden Triangle, a magical escape that always enchants and beckons visitors to return time and time again.

This is a magical place indeed, with its mysterious mountain trails and lush bamboo jungle to explore, but there’s nowhere better to soak it all up from than the comfort of camp. Lie back in your breezy tented living area, take in the captivating views all around and then head for a refreshing outdoor shower, there’s nothing quite like it. Services and amenities? You’ll find them all here, with no shortage of style.

10 – The Lodge at Glendorn – Bradford, Pennsylvania

Outdoor adventures await at The Lodge at Glendorn, with 1500 acres of grounds to explore and experiences and activities for all. Bordering the beautiful Allegheny National Forest in northwestern Pennsylvania, this is a luxurious retreat indeed, with the emphasis on the stunning natural surroundings and agendas tailored to meet your mood.

With 16 uniquely-designed accommodations to choose from, you’ll be tempted to put your feet up and relax, but such is the pull of the great outdoors here, you’ll be drawn to get active more often than not. There are 18 miles of hiking trails to explore and trout ponds and mountain streams to fish, not to mention canoeing, kayaking and paddle boarding on Bondieu Lake. Busy day? Never fear. Evenings spent relaxing by your private cabin with its own outdoor fire pit will have you ready to do it all over again tomorrow.

9 – Montage Kapalua Bay, Lahaina – Maui, Hawaii

Soak up the Maui lifestyle at Montage Kapalua Bay, where 24 acres of tropical paradise await and you can do as much or as little as you please. It’s impossible not to relax in such a spectacular setting, with the Hawaiian sun glistening on the peaceful Pacific Ocean and all calm and quiet in the lush island gardens.

Guests head here to sample the authentic culture and Hawaiian hospitality, and with an award-winning spa and fresh locally-sourced food always on the menu, time spent here is a treat indeed. Choose a room with a garden or ocean view or, for those keen to push the boat out, plump for the penthouse, a four-bedroom residence that offers the ultimate in luxury, with the sound of the lapping ocean always drifting in through the windows. Like to explore the island? With so much on offer here, you’ll never be short of something to do.

8 – Alpina Gstaad – Gstaad, Switzerland

Perched on a hillside overlooking a picturesque Swiss ski village, with classic chalets dotted amongst the trees and a mountainous backdrop towering over all, Alpina Gstaad provides the perfect hideaway for those seeking a stylish and private retreat. Small and exclusive, with just 56 rooms and suites, guests head here for discreet luxury, with Michelin-starred restaurants on site and a famed wine cellar that offers more than 1700 different selections.

The emphasis on comfort and privacy, this is a modern hotel indeed, with personalised experiences ensuring guests receive a service that is tailor-made to meet their particular needs and requirements. Relax in front of a roaring fire or head out onto your private terrace to soak up the spectacular Alpine views, the choice is yours. Five-star service in a breathtaking location, you’ll be sure to leave rejuvenated and desperate to make a return visit.

7 – The Peninsula Shanghai, China

Like to arrive in style? Make a grand entrance at The Peninsula, where guests often turn up in a helicopter, Rolls Royce Phantom or aboard a private yacht, and nothing is too much to ask. The ultimate in luxurious living, everything is provided here, and with the emphasis on personal service and spectacular views to die for, you’ll never want to leave.

Soak up the atmosphere in the grand lobby, with its high ceilings and chandeliers, before heading to a room that must be seen to be believed. Like a terrace, a private jacuzzi and gym? It can all be arranged. For those able to tear themselves away from their rooms, Sir Elly’s Rooftop Bar offers the best views in Shanghai. Head upstairs for a cocktail and prepare to be amazed as the city’s lights start to come on and the skyline comes to life.

6 – Singita Sabi Sand, Sabi Sand Game Reserve – South Africa

Like to see big game at close quarters? There’s nowhere better than Singita Sabi Sand, which beckons guests seeking an authentic African adventure with its stylish and sophisticated lodgings. Spanning a vast area and adjacent to the renowned Kruger National Park, this is a private reserve like no other, with visitors drawn to its open spaces and natural beauty, and the region’s best big game never far away.

The emphasis is on sustainability, conservation and preserving South Africa’s awe-inspiring wildlife, and with guest numbers and vehicles limited, this is the perfect retreat for those keen to rest, relax and get away from it all. Inspired by the natural surroundings, the luxurious lodges celebrate Sabi Sand’s tranquility, space and light. With views to savour, and a whole host of animals wandering past, this is a truly immersive safari experience that is not to be missed.

5 – London Marriott Hotel County Hall – London, England

If it’s all about location, location, location, it’s hard to do better than this, a luxurious hotel with a superb South Bank setting and London’s top attractions all on the doorstep. Iconic and exclusive, guests head here for the unbeatable views, with Big Ben, the London Eye and the Houses of Parliament all just a glance out of the window away. Like to visit the attractions for yourself? Nowhere is more than a short hop from here, with Central London beckoning and your agenda your own.

There are rooms and suites for all here, with balconies and river views for those keen to push the boat out. Take afternoon tea, a quintessentially-English tradition, before heading out to a museum and then on to the theatre, there’s so much to do and it couldn’t be easier to access. Thinking about visiting London? Be sure to see it in style.

4 – Twin Farms, Barnard, Vermont

Hospitable and homely, Twin Farms couldn’t be more welcoming, with guests drawn to the roaring fires and surrounding forests and nothing here too much trouble. There’s accommodation to suit all tastes, including secluded cottages dotted around 300 wooded acres, farmhouse suites, lodges and rooms in the main house. No matter your choice, all are designed with a home-from-home feel in mind, with astounding amenities and an emphasis on service making this a special place to visit indeed.

There are outdoor activities and adventures for all, from canoeing and cross-country skiing to fly fishing, hiking and sledding (and it’s not just for the kids). Like to take things a little easier? Get the kitchen to pack up a picnic, tackle a puzzle in peace or head along to the luxurious spa. The choice is yours, but whatever you decide to do, you must always be sure to make yourself at home.

3 – Southern Ocean Lodge – Kangaroo Island, Australia

Perched atop the rugged cliffs that overlook the fierce seas beyond, Southern Ocean Lodge is at one with its spectacular surroundings. The natural world is celebrated in style here, with views to savour out over the waves and wonderful wildlife all around. Spot seals, koalas and, of course, kangaroos, in a unique and exclusive environment, with 21 luxurious suites to choose from, each designed with comfort, seclusion and sophistication in mind.

Foodies will be spoilt for choice at Southern Ocean Lodge, with fresh, natural ingredients providing gastronomic delights and the finest seafood always on the menu, whilst those keen to kick back can head to the spa, a private oasis of calm that is guaranteed to relax. For those seeking adventure, guided excursions are always on offer. Explore the island before to returning to see the sun set from the comfort of your lodge.

2 – Le Méridien – Bora Bora, French Polynesia

Nestled on the pristine white sands of an exotic island and surrounded by the warm cerulean waters of a private lagoon, Le Méridien beckons visitors to Bora Bora with a location that is hard to beat. Boasting natural wonders in an abundance, this is a tropical paradise that must be seen to be believed, all overlooked by Mount Otemanu, with its lush green forests that rustle in the relaxing sea breeze.

Tranquil, romantic and always peaceful, this is the perfect retreat for those keen to escape modern life and all its pressures, with its glass-floored overwater bungalows providing a fascinating glimpse of the marine life here, and all luxuries on tap. Dine in the resort’s three restaurants, visit the turtle sanctuary or just lie back with a book and soak up the sun, you’re free to take life at your own pace.

1 – Nihiwatu – Sumba, Indonesia

Private, picturesque and perfect in all ways, guests head to Nihiwatu for luxury on tap, with spectacular views to die for and attentive staff trained to cater for each and every wish. Nothing is too much trouble here and with the breathtaking beaches always beckoning, you’ll find yourself immersed in paradise from the moment you arrive.

Nestled between the sun-kissed ocean and the lush green jungle that fringes the coastline here, this is a tranquil spot indeed and for those seeking exclusivity, it doesn’t get much better. Relax on a poolside lounger, catch the breakers at a renowned surfing spot or explore the surrounding rainforest on horseback, the choice is yours. With activities and options to suit all tastes, you’ll never want to leave this exquisite spot in the sun.

Source: TravelDen

 

Ζεσταίνουν τις μηχανές για έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων

Παρά τις απανωτές αναβολές και καθυστερήσεις οι διαδικασίες για τα μεγάλα οδικά έργα εισέρχονται σε τροχιά υλοποίησης, με το αρμόδιο τμήμα να εκφράζει ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από εργολάβους για ανάληψη των συγκεκριμένων έργων.

Ειδικότερα για τα τρία μεγάλα οδικά έργα, τα οποία για χρόνια κοσμούσαν τα ράφια των αρμόδιων υπηρεσιών, ο αναπληρωτής διευθυντής των δημοσίων έργων Σωκράτης Ζαπίτης, δήλωσε στη StockWatch ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση τους.

Ο δρόμος που θα αλλάξει την εικόνα της πρωτεύουσας

Αναφορικά με το περιβόητο έργο του περιμετρικού Λευκωσίας, η α’ φάση του οποίου προκηρύχθηκε στις 16 Ιουλίου, ανέφερε ότι επιδεικνύεται αυξημένο ενδιαφέρον από τις εργοληπτικές εταιρείες οι οποίες για την ώρα υποβάλλουν ερωτήσεις και ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με την προσφορά.

«Μέχρι την ημέρα που θα ξεκινήσει η υποβολή των προσφορών, εντός του Οκτωβρίου, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντούμε στις ερωτήσεις των ενδιαφερομένων σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν να υποβάλουν τις καλύτερες προσφορές», είπε.

Το κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 ανέρχεται στα €50 εκ.

Η πρώτη φάση του αυτοκινητόδρομου αφορά το τμήμα μήκους 8 χλμ και διαλαμβάνει τέσσερις ανισόπεδους κόμβους.

Το συνολικό μήκος του αυτοκινητόδρομου ο οποίος θα κατασκευαστεί σε πέντε φάσεις ανέρχεται στα 32 χιλιόμετρα ενώ το κόστος υπολογίζεται στα €390 εκ. Θα συνδέει τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Κοκκινοτριμιθιάς – Λευκωσίας.

Βροχή ερωτήσεων και για δρόμο Πάφου – Πόλης

Βροχή ερωτήσεων υποβάλλονται και για την πρώτη φάση του έργου του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, ανέφερε ο κ. Ζαπίτης.

Η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων λήγει το Σεπτέμβρη είπε, και ως είθισται οι προσφοροδότες υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, την τελευταία ημέρα.

Το προτεινόμενο έργο υπολογίζεται στα €70 εκ. και αφορά τη μελέτη και κατασκευή (Design & Build) δρόμου δύο λωρίδων από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί, μήκους 15,5 χλμ, με προοπτική αναβάθμισης του σε αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων.

Ο δρόμος που θα δώσει πνοή στις ορεινές περιοχές

Στο στάδιο της αξιολόγησης είναι οι προσφορές που έχουν υποβληθεί την 31η Ιουνίου και λήγει η διαδικασία εντός του Σεπτεμβρίου για την πρώτη φάση του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Σαΐττά, ο οποίος αναμένεται να δώσει αναπτυξιακή ανάσα στις ορεινές περιοχές της Λεμεσού.

Αφορά το κομμάτι Πολεμίδια - Παλώδια, μήκους 3,7 χλμ έναντι προϋπολογιζόμενης δαπάνης €22 εκ.

Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου.

Γαϊτανάκι με κτήριο βουλής

Αναφορικά με το κτήριο της βουλής για το οποίο ακυρώθηκε ο διαγωνισμός λόγω εξωπραγματικών προσφορών, όπως είχε δήλωση ο γενικός διευθυντής του υπουργείου μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ στη StockWatch τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία θα πρέπει να αναμένεται μέχρι τις 14 Αυγούστου, οπότε και λήγει το χρονικό περιθώριο που έχουν οι δύο εργοληπτικές εταιρείες να απαντήσουν εάν αποδέχονται την απόφαση του συμβουλίου προσφορών ή εάν προτίθενται να λάβουν νομικά μέτρα.

«Από τις 14 Αυγούστου και μετά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα προβούμε στα επόμενα βήματα μας. Το έργο θα προωθηθεί με τη μέθοδο των προσφορών», ανέφερε ο κ. Ζαπίτης.

Υπενθυμίζεται ότι οι προσφορές των δύο εργοληπτικών εταιρειών που ενδιαφέρθηκαν και υπέβαλαν στο τμήμα δημοσίων έργων προσφορά, στις αρχές Ιουλίου, η μία ανέρχεται στα €119.777.000 και η δεύτερη στα €111.500.475, ενώ το τμήμα δημοσίων έργων καθόρισε στα €82 εκ. στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το νέο κτήριο της βουλής θα ανεγερθεί στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, πίσω από το κτήριο της ΠΑΣΥΔΥ στο κέντρο της Λευκωσίας, όπου εντοπίστηκαν αρχαιότητες, οι οποίες όμως θα προστατευθούν με τα κατάλληλα έργα και τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στην αυλή της βουλής.

Εδώ και τώρα ζητούν μεταστέγαση και λίφτινγκ

Μεταστέγαση ή γενικό λίφτινγκ ζητούν σχεδόν όλα τα υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο της διακήρυξης του προέδρου της Δημοκρατίας ότι όσα υπουργείου είναι με ενοίκιο να αναζητηθούν κτήρια κατάλληλα, είτε από το Συνεργατισμό είτε από την αγορά, για στέγαση των υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών, συστάθηκε μια ομάδα η οποία διερευνά το θέμα.

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου οικονομικών βρίσκεται το αίτημα του υπουργείου δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης για μεταστέγαση σε νέο κτήριο.

Η προκαταρτική απόφαση αφορά την ανέγερση νέου κτηρίου με ένα κονδύλι των περίπου €10 εκ. στο χώρο στάθμευσης της νομικής υπηρεσίας. Ο σχεδιασμός προβλέπει και αρκετούς ορόφους με χώρους στάθμευσης.

Την προσωρινή του μεταστέγαση σε άλλο κτήριο ζήτησε και το υπουργείο εργασίας μέχρι να γίνει πλήρης ανακαίνιση του υφιστάμενου κτηρίου.

Σχετικά με το υπουργείο εσωτερικών το κτήριο του οποίου κρίθηκε ακατάλληλο, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για να μετακομίσει με ενοίκιο σε κτήριο κοντά στο ξενοδοχείο  Landmark Nicosia.

Κατάλληλο χώρο που να διασφαλίζει την ασφάλειας της αναζητά και η Νομική Υπηρεσία.

Το υφυπουργείο τουρισμού ζητά επίσης να μετακομίσει σε καινούργια γραφεία.

Μόνιμη λύση αναζητά και το υπουργείο υγείας, γι’ αυτό μελετάται το ενδεχόμενο αγοράς του τμήματος του κτηριακού συγκροτήματος «Γιώρκειο» στο οποίο ήδη στεγάζεται το υπουργείο υγείας και τμήμα των ιατρικών υπηρεσιών.

Μελετάται επίσης το ενδεχόμενο να αγοραστεί και το δεύτερο κομμάτι του κτηριακού συγκροτήματος «Γιώρκειο», να ανακαινιστεί και να στεγάσει άλλες κρατικές υπηρεσίες. Οι δύο προτάσεις ετοιμάζονται και θα κατατεθούν προς έγκριση ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.

Το υπουργείο άμυνας έχει ήδη αλλάξει κτήριο και συγκατοικεί με το ΓΕΕΦ στη λεωφόρο Στροβόλου. Σε ενοίκιο όμως και πάλι.

Υπό αξιολόγηση βρίσκεται και η απόκτηση του κτηρίου της πρώην Λαϊκής (που στεγάζει σήμερα την Τρ. Κύπρου) για μεταστέγαση του υπουργείου εξωτερικών.

 STOCKWATCH

ΚΤ: Οι τράπεζες συγκρατούν τις τιμές των ακινήτων

Οι πωλήσεις ακινήτων από τράπεζες και ταμεία μετριάζουν την ανοδική πορεία στις τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, που αναμένει συνέχιση της ανοδικής πορείας στις τιμές και το 2019.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΤ, οι τιμές κατοικιών συνέχισαν την ανοδική τους πορεία το τέταρτο τρίμηνο του 2018, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 1,5% και τριμηνιαία αύξηση 0,2%.

Η αυξημένη προσφορά ακινήτων που προέρχεται από τους διακανονισμούς Μη-Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) με υποθήκη συγκρατεί τις τιμές συγκεκριμένων κατηγοριών ακινήτων, αναφέρει η Κεντρική, που συστήσει συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών, για αποφυγή φαινομένων φούσκας.

Η ΚΤ σημειώνει ότι, παρά τη σημαντική ανάκαμψη του ΑΕΠ στην Κύπρο και την αύξηση της ζήτησης, οι τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν συγκρατημένες αυξήσεις, με εξαίρεση περιοχές όπως η Λεμεσός, που επηρεάζονται αυξητικά από εξωγενείς παράγοντες όπως είναι η μαρίνα, η απόφαση για δημιουργία καζίνο καθώς και η ζήτηση για ακίνητα για σκοπούς απόκτησης διαβατηρίου.

Με βάση το δείκτη τιμών της ΚΤ  ανά επαρχία, η Λευκωσία, Λεμεσός και Πάφος παρουσίασαν τριμηνιαία αύξηση, ενώ η Λάρνακα και η Αμμόχωστος μικρή μείωση.

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές οικιών σε ετήσια βάση καταγράφηκε στην Αμμόχωστο 2,5% με την Πάφο να καταγράφει μείωση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. 

Όσον αφορά τις τιμές διαμερισμάτων η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Λεμεσό με ποσοστό 7,5%.

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 ο τομέας των ακινήτων κινήθηκε με ανοδικούς ρυθμούς, υποβοηθούμενος από την αυξημένη ζήτηση για ακίνητα, τις ξένες επενδύσεις και το νέο εγχώριο δανεισμό.

Οι τιμές διαμερισμάτων, ανακάμπτουν ταχύτερα σε σχέση με τις τιμές οικιών. Συγκεκριμένα, οι τιμές διαμερισμάτων σε παγκύπρια βάση κατέγραψαν σωρευτική αύξηση 8,7% σε σχέση με το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του τετάρτου τριμήνου του 2015, και βρίσκονται κατά 31,6% πιο κάτω από το ιστορικό υψηλό τους.

Οι τιμές οικιών κατέγραψαν συνολική αύξηση 1,6% από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του τέταρτου  τριμήνου 2016 και παραμένουν 30% χαμηλότερα από το υψηλότερό τους επίπεδο.

Αν και σημαντική, η αύξηση είναι σχετικά μικρή αν ληφθούν υπόψιν τα στοιχεία για πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις στις πολεοδομικές άδειες, πωλητήρια έγγραφα ακινήτων και κατασκευαστική δραστηριότητα.

 

STOCKWATCH

Οι τρεις λόγοι που θα κάνουν το Bitcoin να "καλπάσει"

Ο αντίκτυπος του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας ωφελεί όλο και περισσότερο το Bitcoin

Σύμφωνα με δημοσίευμα του bankingnews.gr, οι προσδοκίες για τον «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων συνεχίζουν να εκπληρώνονται με τη βοήθεια τριών μακροοικονομικών παραγόντων, όπως αναφέρουν αναλυτές της Cointelegraph. 

Εάν συνεχιστεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας μπορεί η τιμή του να οδηγηθεί σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη για τους εξής τρεις λόγους:
 
1. Τα παγκόσμια αποθέματα κατρακυλούν

Την Τρίτη 6/7, καθώς οι εντάσεις συνεχίστηκαν, οι μετοχές παγκοσμίως υπέστησαν πιέσεις.  Οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχώρησαν κατά 2,9% και 3,4% αντίστοιχα.  Για τον Dow, ήταν η χειρότερη ημέρα διαπραγμάτευσης του έτους.  Την ίδια στιγμή, το Bitcoin κέρδισε 3,2%, όταν μόλις πριν από μια εβδομάδα, η τιμή διαπραγμάτευσης άγγιζε τα 9.500 δολάρια ΗΠΑ.

2. Οι επενδυτές στρέφονται στο Bitcoin ως αντιστάθμισμα των απωλειών

Η τρέχουσα απόδοση των τιμών τροφοδοτεί τις αντιλήψεις ότι το Bitcoin καθίσταται όλο και πιο χρήσιμο ως εργαλείο αντιστάθμισης των απωλειών.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει το σκοπό λειτουργίας του Bitcoin για τη μείωση της εξάρτησης από το συγκεντρωτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. 
Όπως αναφέρει η εταιρία συμβούλων Agecroft Partners «τα hedge funds θα καταστήσουν το Bitcoin σταθερό φαβορί για το μέλλον».

3. Το Bitcoin κερδίζει από τις κόντρες για τις συναλλάγματικές ισοτιμίες

Στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου, οι ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισαν την Κίνα ως χειραγωγό του γιουάν.  Η κατηγορία αποδόθηκε όταν το Πεκίνο άλλαξε την πολιτική υποστήριξης του γιουάν, επιτρέποντάς του να χτυπήσει το δολάριο. Αυτό με τη σειρά του επέτρεψε στην Κίνα ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών Steven Mnuchin. Η Κίνα αντεπιτέθηκε κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως «σκόπιμα καταστρέφουν τη διεθνή τάξη».

Για τον μέσο επενδυτή, λοιπόν, μια εναλλακτική λύση έχει νόημα, δηλώνει ο ιδρυτής της Hayman Capital Management Kyle Bass και διερωτάται:

«Αν βρίσκεστε στην Ασία και την Κίνα και είστε σε ένα σύστημα κλειστού νομίσματος ή αν βρίσκεστε στο Χονγκ Κονγκ και δεν μπορείτε να  κάνετε μια μεγάλη μετατροπή των δολαρίων του Χονγκ Κονγκ σε δολάρια ΗΠΑ τι θα αγοράσετε;» 

Τέλος, όπως υποστήριξε στην Cointelegraph, ο Jeremy Allaire, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα Circle, η κατάσταση ωθεί τους Κινέζους επενδυτές να αλληλεπιδρούν περισσότερο με την αγορά κρυπτονομισμάτων.

«Η ανθρωπότητα έχει πλέον δημιουργήσει έναν μη κρατικό, εξαιρετικά ασφαλή μηχανισμό για την αποθήκευση αξίας που μπορεί να υπάρξει οπουδήποτε υπάρχει το διαδίκτυο».

Source: EconomyToday

Συμβουλές Εξοικονόμησης Ενέργειας

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

 

Η κατάλληλη μόνωση είναι βασική προϋπόθεση για την προστασία κάθε κτιρίου από το κρύο και τη ζέστη.

Για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας μπορείτε να:

 • κλείσετε τυχόν χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη

 • μην αερίζετε υπερβολικά τους χώρους που θα θερμάνετε

 • κλείνετε τα εξώφυλλα (παντζούρια) και τις κουρτίνες τις κρύες νύχτες του χειμώνα, για να διατηρείται η ζέστη μέσα στο χώρο

 • προσθέσετε θερμομόνωση στην οροφή του κτιρίου

 • αντικαταστήσετε τα παράθυρα από μονά τζάμια με νέα θερμομονωτικά διπλά τζάμια

 • προσθέσετε μόνωση στους τοίχους  


ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΧΩΡΩΝ

 • Αξιοποιείστε την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνετε το κτίριο σας. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τα νότια παράθυρα.

 • Αν έχετε κλιματιστικό, μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 22oC. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια.

 • Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με οποιοδήποτε τρόπο, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοση του.

 • Αν έχετε κεντρική θέρμανση φροντίστε για τη σωστή ρύθμιση και συντήρηση του καυστήρα και τον καθαρισμό του λέβητα κάθε καλοκαίρι από εξειδικευμένο συντηρητή, ο οποίος εκδίδει και το πιστοποιητικό συντήρησης βάσει νομοθεσίας με μετρήσεις του βαθμού απόδοσης της εγκατάστασης, της θερμοκρασίας των καυσαερίων και της περιεκτικότητας τους σε διοξείδιο του άνθρακα και αιθάλη.


ΨΥΞΗ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ

 

Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, καλύτερα να εξετάσετε τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να έχετε δροσιά. Τα κλιματιστικά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα στις ώρες αιχμής και θα σας κοστίσουν ακριβά στη λειτουργία τους. Επί πλέον ρυπαίνουν αλλά και θερμαίνουν το περιβάλλον.

 • Σκιάστε όλα σας τα παράθυρα. Επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα σκιασμού ανάλογα με τον προσανατολισμό του παραθύρου.

 • Φυτέψετε δέντρα κατά προτίμηση φυλλοβόλα για να σκιάσετε το κτίριο σας, αλλά και για να δημιουργήσετε καλύτερο ευνοϊκό ‘’μικροκλίμα’’, όπου αυτό είναι δυνατό.

 • Επιλέξετε ανοιχτά χρώματα στους εξωτερικούς τοίχους, τις οροφές αλλά και στις τέντες.

 • Μειώστε τις εσωτερικές πηγές θερμότητας. Τοποθετείστε λαμπτήρες και συσκευές χαμηλής κατανάλωσης. Μη χρησιμοποιείτε ενεργοβόρες συσκευές οι οποίες ταυτόχρονα θερμαίνουν και το χώρο (π.χ. ηλεκτρική κουζίνα, σίδερο) τις ώρες που έχει πολύ ζέστη.

 • Τις ζεστές μέρες να αερίζετε το κτίριο σας οπωσδήποτε και μόνο τη νύχτα.

 • Φεγγίτες, ανοίγματα πάνω από σκάλες, καμινάδες αερισμού, σε συνδυασμό με κάποια ανοίγματα σε χαμηλά σημεία του κτιρίου μπορούν να δημιουργήσουν πολύ αποτελεσματικό κατακόρυφο αερισμό, χωρίς να ανοίγετε όλα σας τα παράθυρα.

 • Αν οι εξωτερικές συνθήκες και τα ανοίγματα του κτιρίου σας δεν εξασφαλίζουν τον απαραίτητο αερισμό, τοποθετείστε ανεμιστήρες προσαγωγής και απαγωγής του αέρα.

 • Τοποθετείστε ανεμιστήρες οροφής στα δωμάτια. Ο ανεμιστήρας οροφής δροσίζει, ενώ καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια (όση και ένας κοινός λαμπτήρας φωτισμού). Θα νιώθετε δροσιά, ακόμα και σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και έτσι μπορείτε να απαλλαγείτε από την ανάγκη εγκατάστασης κλιματιστικού. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε ανεμιστήρα δαπέδου.

Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό:

 • Ενημερωθείτε για την ενεργειακή του κατανάλωση δεδομένου ότι θα αυξήσει το λογαριασμό σας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

 • Βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για το χώρο σας. Συμβουλευτείτε ειδικευμένο μηχανικό και όχι απλούς πωλητές, πριν επιλέξετε. Εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε κλιματισμό για ολόκληρο διαμέρισμα ή κτίριο, ζητείστε μελέτη.

 • Ρυθμίζετε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκετε θερμοκρασία χαμηλότερη από 26°C το καλοκαίρι.

 • Φροντίστε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια.

 • Εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την τοποθέτηση και συντήρηση του κλιματιστικού – ο τακτικός καθαρισμός των φίλτρων επιβάλλεται και για λόγους υγείας.


ΦΩΤΙΣΜΟΣ

 • Αφήνετε το φυσικό φως να περνάει από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές των χώρων. Έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη επάρκεια και καλύτερη κατανομή.

 • Για την καλύτερη ρύθμιση του φυσικού φωτισμού, προτιμείστε κινητά στόρια, παρά κουρτίνες στα παράθυρα.

 • Προτιμάτε τα ανοικτά χρώματα στους τοίχους του σπιτιού σας, καθώς κάνουν το εσωτερικό περιβάλλον φωτεινότερο.

 • Φροντίστε να μη μένουν αναμμένα τα φώτα σε δωμάτια, όταν δεν είναι απαραίτητο.

 • Προτιμήστε ένα χαμηλό γενικό φωτισμό και πρόσθετο τοπικό φωτισμό στα σημεία όπου το χρειάζεστε.

 • Χρησιμοποιήστε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μια κοινή λάμπα πυράκτωσης καταναλώνει ως και πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από ένα λαμπτήρα φθορισμού που προσφέρει τον ίδιο φωτισμό. Οι λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τους κοινούς λαμπτήρες, αλλά έχουν οκταπλάσια διάρκεια ζωής και καταναλώνουν τέσσερις φορές λιγότερο ρεύμα. Η περιεκτικότητα τους σε υδράργυρο καθιστά αναγκαία την σωστή διαχείριση τους κατα το τέλος της ζωής τους καθώς και σε περίπτωση που ο λαμπτήρας φθορισμού σπάσει, για τη δική σας ασφάλεια. Για το λόγω αυτό το Υπουρέίο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει εκδόσει ειδικό έντυπο για τα προτεινόμενα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται. 

 • Να καθαρίζετε τακτικά τα φωτιστικά σώματα και τους λαμπτήρες.


ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ – ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ

 • Ανάψτε το θεμοσίφωνα σας όσο και όταν χρειάζεστε ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό και μην τον αφήνετε αναμμένο άσκοπα.

 • Προτιμήστε το ντούς από το μπάνιο στη μπανιέρα. Ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.

 • Μην αφήνετε τις βρύσες σας να στάζουν και μην αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει άσκοπα.

 • Προτιμήστε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ηλεκτρικό για τη θέρμανση του νερού (ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σε ζεστό νερό με αντίστοιχη μείωση στη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος).


 

ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

 

Ηλεκτρική κουζίνα

 • Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Σπαταλάτε 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία. Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα και 80% χρόνο.

 • Όταν βράζετε νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Θα βράσει γρηγορότερα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

 • Αποφεύγετε τις άσκοπες προθερμάνσεις και το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο του φούρνου. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου φεύγει το 20% της εσωτερικής θερμότητας. Καθαρίζετε τακτικά τα ηλεκτρικά μάτια και το φούρνο.

 • Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμήστε, εφόσον διαθέτετε, το φούρνο μικροκυμάτων γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο.


Ψυγεία – Καταψύκτες

 • Το ψυγείο καταναλώνει αρκετή ενέργεια γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο. Η ενεργειακή ετικέτα που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοση του. Επιλέξετε μια συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

 • Τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος γιατί έτσι μπορεί να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30%.

 • Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.

 • Ρυθμίστε το θερμοστάτη του ψυγείου ώστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7oC και του καταψύκτη στους -18oC. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα.

 • Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην κρατάτε πολλή ώρα ανοικτή. Φρονίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά. 

 • Μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και αφήνετε τουλάχιστον 5 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο.

 • ‘Οταν απουσιάζετε από το σπίτι σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, π.χ. σε διακοπές, βγάζετε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάζετε το και αφήνετε την πόρτα του ανοικτή.

 • Μη βάζετε ζεστά φαγητά μέσα στο ψυγείο. Καλύτερα να περιμένετε να κρυώσουν πρώτα (συνίσταται και για λόγους υγείας).


Πλυντήριο ρούχων

 • Επιλέξτε ένα πλυντήριο με μικρή κατανάλωση νερού και ρεύματος. Υπάρχουν αρκετές διαφορές από συσκευή σε συσκευή.               

 • Για μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας μπορείτε να επιλέξετε καινούργιο πλυντήριο τύπου Hot Fill, που έχει δυνατότητα σύνδεσης με τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

 • Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά στους 60oC όσο και στους 90oC και με τα νέα προγράμματα και καθαριστικά ακόμα και στους 40oC. Προτιμήστε λοιπόν τη λειτουργία σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

 • Φροντίστε να γεμίζετε ομοιόμορφα το πλυντήριο και προτιμάτε να βάζετε όλη τη ποσότητα που χωράει (συνήθως 5-6 κιλά ρούχα).

 • Εφαρμόζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό και για την καλή λειτουργία της συσκευής.

 • Συνδέστε τον ηλιακό θερμοσίφωνα με το πλυντήριο σας για ζεστό νερό.

 • Όταν απουσιάζετε, κλείνετε τη παροχή νερού του πλυντηρίου.

 

Πλυντήριο πιάτων

 • Επιλέξτε ένα πλυντήριο με μικρή κατανάλωση νερού και ρεύματος. Υπάρχουν αρκετές διαφορές από συσκευή σε συσκευή.

 • Φροντίστε να γεμίζετε ομοιόμορφα το πλυντήριο και προτιμάτε να βάζετε όλη τη ποσότητα που χωράει.

 • Εφαρμόζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό και για την καλή λειτουργία της συσκευής.

 • Όταν απουσιάζετε, κλείνετε τη παροχή νερού του πλυντηρίου.

 

Μικροσυσκευές

 • Πριν αγοράσετε μια συσκευή ενημερωθείτε για τη κατανάλωση της σε ρεύμα, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορές από συσκευή σε συσκευή (ακόμη και στη λειτουργία αναμονής). 

 • Οι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες, για αυτό όποτε μπορείτε, προτιμήστε τις.

 • Μην αφήνετε αναμμένη την τηλεόραση, την καφετιέρα, το σίδερο κ.λ.π.. όταν δεν τα χρειάζεστε.

 • Κλείνετε την τηλεόραση, το βίντεο και το στερεοφωνικό από το διακόπτη της συσκευής και όχι από το τελεκοντρόλ, γιατί έτσι οι συσκευές αυτές μένουν σε λειτουργία αναμονής (stand-by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.

   

   

   

Third satellite casino inaugurated in Ayia Napa

The Mayor of Ayia Napa officially inaugurated the new facilities of Cyprus Casinos “C2” Ayia Napa (C2 Ayia Napa) on Wednesday, 31 July, following its opening earlier this month, according to a press release.
 
C2 Ayia Napa is the third licensed satellite casino to open its doors in Cyprus following C2 Nicosia and C2 Larnaca and the original C2 Limassol temporary casino.
 
“Located in the heart of Ayia Napa’s vivid tourist area and featuring 50 state-of-the art Slot Machines as well another popular Columbia Bistro, C2 Ayia Napa is set to enhance the overall visitor experience while enriching Ayia Napa’s tourism product”, the press release said.
 
It added that the opening event was attended by prominent personalities including members of Ayia Napa’s Municipality Council, media representatives, representatives of the Cyprus Hotel Association, and the Tourist Trade Industrial Company of Famagusta.
 
The guests had the opportunity to tour the casino premises, be updated by Melco’s executives on recent developments and gain valuable insights into the casino’s operation.
 
Mayor of Ayia Napa Yiannis Karousos expressed his satisfaction for the casino’s opening and stated that he was confident that the new facilities will contribute to enhancing Ayia Napa’s tourism product and create multiple benefits for the local economy and community. The Mayor also noted that the casino will contribute to establishing Ayia Napa as a year-round destination.
 
“C2 Ayia Napa is a new and particularly important addition to the city, aiming to boost tourism and provide an exceptional entertainment experience to all of its guests. Given the casino’s ideal location, the prospects opening up are promising”, said Craig Ballantyne, Property President of City of Dreams Mediterranean and Cyprus Casinos “C2”.
 
He also highlighted that more than 40 people are currently employed at C2 Ayia Napa.

 

Source: Stockwatch

Page 1 of 25