Εκτοξεύεται το κόστος ανέγερσης κατοικιών και κτιρίων


Ραγδαία και άτακτη αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών οδηγεί σε εκτόξευση τις τιμές ανέγερσης κατοικιών και κτιρίων. Οι αρμόδιοι αποδίδουν το γεγονός στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού ωστόσο θέτουν σοβαρά ερωτήματα κατά πόσο το μέγεθος αυτής της αύξησης στην κυπριακή αγορά δικαιολογείται ή αν υπάρχει αισχροκέρδεια και προσυνεννοήσεις. Για το ζήτημα μίλησαν στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Στέλιος Γαβριήλ και ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντής Κωνσταντή οι οποίοι ανέφεραν πως ήδη έχουν απευθυνθεί με επιστολή τους προς την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

 

Επακόλουθο της πανδημίας 

 

Ο Στέλιος Γαβριήλ ανέφερε ότι οι ραγδαίες αυξήσεις είναι επακόλουθο της πανδημίας του κορωνοϊού και έχει εμφανιστεί τον τελευταίο χρόνο. Οι αυξήσεις αφορούν τα κυριότερα υλικά εισαγωγής ιδιαίτερα στον οικοδομικό και δομικό χάλυβα.

 

«Τον Νοέμβριο ο οικοδομικός χάλυβας ήταν 450 ευρώ ο τόνος. Σήμερα η τιμή είναι 780 ευρώ ο τόνος. Αντιλαμβάνεστε ότι η αύξηση είναι της τάξης του 70%. Το 50% αυτής της αύξησης επήλθε την περίοδο μετά το Πάσχα δηλαδή σε ενάμιση μήνα. Το σημαντικότερο πρόβλημα που δημιουργεί στον κατασκευαστικό κλάδο, είναι ότι αυτό το κόστος το επωμίζεται ο εργολάβος και ο κατασκευαστής», προσθέτοντας ότι αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει σε κάποιες περιπτώσεις καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων.

 

Άλλο παράδειγμα είναι τα εμπορευματοκιβώτια από την Κίνα, το κόστος των οποίων πριν από έξι μήνες ανερχόταν στα 800-1000 ευρώ και σήμερα η τιμή είναι 6000 ευρώ.

 

«Το άλλο πρόβλημα με τα εμπορευματοκιβώτια είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις στην παραγωγή αλλά και στη μεταφορά. Μια παραγωγή για παράδειγμα χρειαζόταν τέσσερις βδομάδες, σήμερα έγινε οκτώ και η μεταφορά δύο βδομάδες και σήμερα θέλει δύο βδομάδες», πρόσθεσε.

 

Άτακτη ραγδαία αύξηση 

 

Ο κ. Κωνσταντή μίλησε για άτακτη και ραγδαία αύξηση των υλικών και πως το ΕΤΕΤΚ έκρινε σωστό να γίνει μια ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να συζητηθεί και να εξεταστεί κατά πόσο η αύξηση των τιμών θα είναι περιορισμένης διάρκειας, που οφείλονται και κατά πόσο δικαιολογούνται.

 

«Για να προσφοροδοτήσουν κάποιοι σήμερα λαμβάνουν υπόψη τις τρέχουσες τιμές της αγοράς με αποτέλεσμα οι προσφορές που θα υποβληθούν θα έχουν ένα αυξημένο κόστος που λαμβάνουν υπόψη το επιχειρηματικό ρίσκο που λαμβάνουν οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή οι εργολάβοι. Μας ανησυχεί το θέμα μπορεί να αφήσει εκτεθειμένους αρκετούς συμπολίτες μας και ελπίζουμε μετά τη σύσκεψη αυτή να εξαχθούν τέτοια συμπεράσματα που να απευθυνθούμε στο κράτος για πιθανές διορθωτικές κινήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

 

Αυξήθηκε η ζήτηση, χαμηλή η προσφορά 

 

Εξηγώντας την αιτία της ραγδαίας αύξησης, ο κ. Κωνσταντή ανέφερε ότι μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες η ζήτηση των υλικών αυτών αυξήθηκε, τη στιγμή σε χώρες που παράγουν αυτές τις πρώτες ύλες, η κρίση της πανδημίας εξακολουθεί να υπάρχει και αρκετά εργοστάσια υπολειτουργούν. Αυτό εξήγησε σημαίνει αυξημένη ζήτηση και μειωμένη προσφορά.

 

«Μπορεί να είναι μια κατάσταση που θα διαρκέσει για παράδειγμα τρεις μήνες. Πρέπει όμως να ληφθούν για παράδειγμα οι δασμοί που έχουν μπει από την ΕΕ στη Ρωσία. Μπορεί να είναι μια μόνιμη κατάσταση που να μην μπορεί να επέλθει κάποια μείωση συγκεκριμένων υλικών. Υπάρχουν τα ζητήματα της Κίνας που ήταν εξαγωγέας πρώτων υλών ενώ σήμερα εισάγει πρώτες ύλες.

 

«Όταν είδαμε την ραγδαία αύξηση του οικοδομικού σιδήρου απευθυνθήκαμε στην επιτροπή ανταγωνισμού για να ελέγξει κατά πόσο υπήρχαν φαινόμενα αισχροκέρδειας ή προσυνεννόησης. Είναι κάτι που νομίζω εξετάζεται από την Επιτροπή. Μας ανησυχεί να μην τύχει η αύξηση των υλικών εκμετάλλευσης ή να σπείρει τον πανικό στην κοινωνία ευρύτερα», είπε κ. Κωνσταντή.

 

Στο ίδιο θέμα ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι πρέπει να διαφανεί κατά πόσο δικαιολογείται η άμεση αύξηση ή αν θα  έπρεπε να ήταν πιο σταδιακή.

 

Source: ALPHANEWS

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

FEATURED PROPERTIES

Featured Property