Κοντά σε νέο ρεκόρ στην παραχώρηση διαβατηρίων

 

Το ρεκόρ του 2018 πλησιάζει ήδη η παραχώρηση διαβατηρίων μέσω του επενδυτικού προγράμματος της Κύπρου το 2019, παρά τη σαφή επιβράδυνση που παρουσιάζει ο ρυθμός εισροής νέων επενδυτών μετά τον Μάιο, όταν εφαρμόστηκαν αυστηρότερα μέτρα για να κατευναστούν οι διεθνείς αντιδράσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η StockWatch, δύο μήνες πριν την λήξη του έτους, έχουν παραχωρηθεί 550 διαβατήρια σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι προκειμένου να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο προέβησαν σε επενδύσεις ύψους €2,5 εκ.

Από το 2014, που έγινε αναθεώρηση του επενδυτικού προγράμματος και τέθηκαν πιο χαλαρές προϋποθέσεις σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας, χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των αιτήσεων και των διαβατηρίων που παραχωρείτο σε ξένους υπηκόους.

Ο αριθμός αυτός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο το 2018, φτάνοντας τα 581 διαβατήρια, εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για την απουσία ουσιαστικού ελέγχου των ατόμων που αποκτούσαν κυπριακό διαβατήριο και ενδείξεων ότι δόθηκαν διαβατήρια σε άτομα υπό ποινική δίωξη από τις χώρες τους ή πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (όπως η πρόσφατη περίπτωση της πολιτικής ελίτ της Καμπότζη).

Το επενδυτικό πρόγραμμα αποτελεί βασική αιτία για την εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων στην οικονομία κάθε χρόνο, κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο.  Πολλά από τα χρήματα που καταβάλλουν οι ξένοι επενδυτές τοποθετούνται για αγορά διαμερισμάτων σε πολυώροφα κτίρια και πολυτελών επαύλεων σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Το 2012, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο 48 ξένοι επενδυτές και 55 επενδυτές το 2013.

Τα επόμενα επτά χρόνια ο αριθμός εκτοξεύτηκε συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας σε μια περίοδο που είχε πληγεί από τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν για δημοσιονομική εξυγίανση και μετά το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.

Το 2014 παραχωρήθηκαν 214 υπηκοότητες σε ξένους επενδυτές και το 2015 παραχωρήθηκαν 337 διαβατήρια.

Παρά την ανάκαμψη της οικονομίας και την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης, το 2016 ο αριθμός των διαβατηρίων που παραχωρήθηκαν ανήλθε στα 443 και το 2017 ανήλθαν στα 503 διαβατήρια.

Αυτό που διαφοροποιεί τη φετινή χρονιά είναι ότι όλες σχεδόν οι αιτήσεις συσσωρεύτηκαν σε ένα μήνα. Υπήρξε μια πυρετώδης διεργασίας στην υποβολή αλλά και στην προώθηση των αιτήσεων ώστε να προλάβουν τη διεκπεραίωση της εξέτασης τους πριν την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων κριτηρίων, στις 15 Μαΐου.

Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στη StockWatch, ένα μήνα πριν την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων, γινότανε το αδιαχώρητο στα αρμόδια τμήματα σε σημείο που το υπουργείο εσωτερικών αναγκάστηκε να τοποθετήσει έξτρα λειτουργούς ώστε να προλάβουν να εξεταστούν όλες οι αιτήσεις πριν τις 15 Μαΐου που μπήκαν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα τα οποία προνοούν πέραν της επένδυσης των €2,5 εκ., την καταβολή άλλων €150.000 (€75 χιλ. στον οργανισμό αναπτύξεως γης (ΚΟΑΓ) και €75 χιλ. στο ταμείο για έρευνα και καινοτομία).

Από τον Μάιο και μετά, στο ταμείο του ΚΟΑΓ και στο ταμείο του ιδρύματος της έρευνας και της καινοτομίας εισέρευσαν €675 χιλ. από μόλις εννέα αιτήσεις που διεκπεραιώθηκαν στο πλαίσιο των νέων κριτηρίων.

Όπως εξήγησε η ίδια πηγή, «μετά την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων μέτρων η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί και η υποβολή αιτήσεων έχει καταλαγιάσει».

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι αμφίβολο αν μετά την εφαρμογή των αυστηρότερων κριτηρίων, που περιλαμβάνουν και due diligence για τους επενδυτές, ο συνολικός αριθμός των διαβατηρίων που εκδίδονται θα επανέλθει σε προηγούμενα επίπεδα.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο κύκλος της έντονης δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων που ξεκίνησε με την παραχώρηση ιθαγένειας σε ξένους πολυεκατομμυριούχους επενδυτές κυρίως από Ρωσία και Κίνα που επιθυμούν να αποκτήσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο, άρχισε να φτάνει στο τέλος του.

 

StockWatch

 

Κοντά στο μηδέν τα επιτόκια μεγάλων καταθέσεων

 

Φλερτ με μηδενικά επιτόκια στις μεγάλες καταθέσεις κάνουν όλες οι εγχώριες τράπεζες στην προσπάθεια τους να διαχειριστούν την πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτουν.

Σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα της StockWatch ανάμεσα στις τράπεζες, τα επιτόκια που δίνονται για καταθέσεις €100 χιλ. ξεκινούν από 0% και φθάνουν μέχρι το 0,6%.

Τα επιτόκια καταθέσεων έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, καθώς οι τράπεζες επιδιώκουν βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών τους περιθωρίων και μείωση του κόστους που επωμίζονται για «στάθμευση» της πλεονάζουσας ρευστότητας στην ΕΚΤ.

Οι τράπεζες έχουν στα ταμεία τους πολύ περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να διαθέσουν σε δάνεια.  Η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας δημιουργεί ροή αποταμιεύσεων στις τράπεζες την ίδια στιγμή, όμως, που περίπου οι μισοί δανειολήπτες δεν μπορούν να λάβουν πρόσθετα δάνεια λόγω μη εξυπηρέτησης των υφιστάμενων τους υποχρεώσεων.

Η βελτίωση της ρευστότητας στις τράπεζες οφείλεται εν μέρει στις μαζικές πωλήσεις και διαγραφές δανείων έναντι ακινήτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά υποχώρησε τον Αύγουστο του 2019 στο ιστορικό χαμηλό του 0,17% σε σύγκριση με 0,34% τον προηγούμενο μήνα.

Τον Δεκέμβριο του 2008 τα καταθετικά επιτόκια για νοικοκυριά έφθαναν το 6,03%, δίνοντας στους καταθέτες μια ουσιαστική εναλλακτική επενδυτική επιλογή.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες σημείωσε πτώση τον περασμένο Αύγουστο στο ιστορικό 0,22%, σε σύγκριση με 0,35% τον προηγούμενο μήνα. Τον Δεκέμβριο του 2008 τα καταθετικά επιτόκια για επιχειρήσεις έφθαναν το 4,81%.

Οι καταθέσεις στο σύστημα ανέρχονται στα €48,5 δισ. ενώ τα δάνεια σε €34,3 δισ. Ένα χρόνο πριν, οι καταθέσεις ανέρχονταν στα €51,1 δισ. και τα δάνεια σε €45,9 δισ.

Η Ελληνική Τράπεζα άρχισε να χρεώνει αρνητικό επιτόκιο σε μεγάλες καταθέσεις, στην προσπάθεια της να διαχειριστεί την υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα και στα ταμεία της.

Τον ίδιο δρόμο φαίνεται να ακολουθεί και η Τρ. Κύπρου. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πανίκος Νικολάου επεσήμανε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής αρνητικών επιτοκίων ή πρόσθετων χρεώσεων σε εταιρικές καταθέσεις.

 

StockWatch

Τρέχουν να ψηφίσουν νομοθεσία για 20 χιλ. Airbnb

Άρον -  άρον τρέχουν οι βουλευτές να περάσουν την πρόταση νόμου που θα ρυθμίζει την εγγραφή των διαμερισμάτων που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμας (Airbnb, Booking.com), αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το φορολογικό πλαίσιο.

Σήμερα υπολογίζεται ότι γύρω στις 20.000 διαμερισμάτων και κατοικιών λειτουργούν μέσω των πλατφόρμων χωρίς άδεια.

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της επιτροπής εμπορίου, το μπαλάκι της νομοθετικής ρύθμισης (Φόρο Εισοδήματος και ΦΠΑ) πάει στην κυβέρνηση η οποία καλείται να καταθέσει νομοθεσία για αποκοπή τον φορολογιών στην πηγή, δηλαδή από τις πλατφόρμες.

Αγκάθι στην πρόταση νόμου αποτελεί και η εμπλοκή των διαχειριστικών επιτροπών στον έλεγχο αυτών των καταλυμάτων, που όπως διαφάνηκε μετά από έντονη συζήτηση και εισήγηση του υφυπουργείου τουρισμού, ο έλεγχος και τα όποια προβλήματα να αντιμετωπίζονται από τις ίδιες τις πλατφόρμες ή και τις υφιστάμενες, υγειονομικές υπηρεσίες και άλλα υπουργεία.   

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου Ανδρέας Κυπριανού δήλωσε ότι μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές σε ένα πολύπλοκο ζήτημα, το οποίο επιχειρείται να ρυθμιστεί με πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και της ΕΔΕΚ και την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να υπάρξει κατάληξη στην παρουσία του υφυπουργού τουρισμού και η πρόταση νόμου θα οδηγηθεί στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Σημείωσε ότι «η πρόταση νόμου αφορά την τροποποίηση του περί της ρύθμισης της ίδρυσης και λειτουργίας ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων που ψήφισε πριν ένα χρόνο η βουλή, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια αναδυόμενη τεράστια αγορά όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλο τον κόσμο».

 «Το άνοιγμα της αγοράς θα δώσει οικονομική ανάσα σε πολίτες κατόχους ακινήτων και σημαντική ενίσχυση στα δημόσια ταμεία», τόνισε.

Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί μητρώο κατόχων ακινήτων, τα οποία μπορούν να ενοικιαστούν για τουριστικούς σκοπούς.

Οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ και οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να ελέγχουν τα έσοδα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, δήλωσε ότι απλοποιούνται σημαντικά οι διαδικασίες αδειοδότησης και εγγραφής στο μητρώο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης, σημείωσε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης να καταθέσει νομοθεσία για αποκοπή των φορολογιών στην πηγή, δηλαδή από τις πλατφόρμες.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους επεσήμανε ότι ο κάθε πολίτης είναι υποχρεωμένος να δηλώνει στις φορολογικές αρχές όλα τα έσοδα του.

 

Source: STOCKWATCH

Reiki is not just for the people

You’ve heard of Reiki, right? It’s the hands-on alternative healing method that’s apparently worked wonders for everyone from Ellen DeGeneres to Angelina Jolie, Nicole Kidman, and Gwyneth Paltrow. And probably for at least one of your acquaintances. But now it’s also being touted as a cure-all for animals too. Yes, your pets (be they dog, cat, or tortoise) could well benefit from this unique form of healing, suggests Paphos-based Reiki Master and Teacher Michael Stavrinides.

Owner of the Natural Healing & Wellness Centre, Michael has been involved in spiritual, personal and psychic development since the age of 15, claiming the work enables him to fulfill his aim “to help and support people in finding their life’s purpose and assist them on their journey.” He’s also the founder of the Cyprus Spiritual Network, a digital space which “promotes spiritual events and workshops, offering likeminded people, both resident and vacationers, a place to meet and talk. But it’s the Centre that’s at the centre of Michael’s work, with workshops on mindfulness, mindset coaching, crystals, personal development and Reiki. And now, even Animal Reiki…

While Reiki itself is a relatively modern practice (basically originating in the early 1900s, with Japanese healer Mikao Usui, who claimed to have ‘rediscovered’ the art) that has been adapted into varying cultural traditions around the world, it falls broadly into the category of alternative methods of healing. Relying on palm healing through which a ‘universal energy’ is said to be transferred from the hands of the practitioner to the patient in order to encourage emotional or physical healing, it is, says Michael, “basically a natural energy we can channel to assist ourselves and others throughout our life. And that includes animals,” he adds. “Sheltered animals such as dogs and cats, wild animals, stray animals, farm animals, dangerous animals… Large and small animals, from horses to birds, mice, rabbits, fish, dolphins and even whales!”

Now, while there’s little chance of working this healing magic on a whale in this part of the Mediterranean, the practice can come in extremely useful with pets and rescues, Michael explains. “Many of the people to whom I teach Animal Reiki Level 1 work or volunteer in animal shelters, or foster and care for stray or abandoned animals. The person has usually had Reiki themselves, or seen it performed on an animal, and they’ve experienced the benefits of this wonderful, empowering technique first-hand. In my opinion,” he adds, “anyone can learn and channel Reiki, all you need is the desire to learn and the intention to help yourself and others.”

In its most simple form, Reiki is said to work through the channelling of positive energy. Practitioners typically place their hands on the areas of the body that most need a boost, offering the energy to the patient; exponents claim this practice can facilitate harmony and balance within the body. It’s also believed to accelerate self-healing processes, relieving stress, pain and tension by dissolving energy blocks and promoting a natural balance between the mind, body and spirit. And, at its most basic level, Animal Reiki is pretty similar to human Reiki, and both can be performed ‘distantly’ (i.e. not in the presence of the patient). But the differences are accentuated as you progress through the four levels of Animal Reiki, Michael acknowledges.

“In the Animal Reiki Level 1 Workshop you learn how to balance and centre yourself before and throughout the duration of a Reiki treatment and – very importantly – you learn to be in the present moment. This is vitally important when treating animals that are not familiar with us or that have been physically or emotionally abused, as is the case with so many rescues. And this brings us to another important difference in Animal Reiki: the 8th Chakra…”

Humans, he explains, have seven chakras. But animals go one step further. “The Brachial chakra is found only in animals,” Michael reveals. “It’s black in colour, and located on either side of the body, in the area of the shoulders. It’s also the main energy centre in all animals, linked directly to all other chakras, and the centre which relates to animal-human interaction and bonding.

“Recently, I performed a distant Animal Reiki treatment on a rescued dog which had been physically and mentally abused. It had multiple health conditions that limited its mobility, and I was told its back legs were in such a bad way the animal found it difficult to walk.” Just a short time after the Reiki treatment, and within the day, the human carer contacted Michael. “I was told the dog was now walking around with ease and looked much brighter and happier!

“The techniques, knowledge and practices used in Animal Reiki are vitally important,” Michael continues. “Animal senses are more heightened than humans’ and they can feel if you are unbalanced, nervous, anxious or distant – exhibiting scattered thoughts, not in the present moment.” For this very reason, he adds, mindfulness is crucial to Animal Reiki: “When working with an animal, being mindful and in the present moment allows you to read and sense the physical and emotional state of the animal and respond accordingly; you will be more aware of the animal’s body language.”

Most animals, he adds, will move and adjust their bodies to be in line with where healing is required. “And many will simply walk away when they have had enough. Personally,” he concludes, “I’ve noticed that Animal Reiki has induced a state of calm and peacefulness within the dog, and helped it bond much better with people afterwards, which is very beneficial when trying to rehome sheltered animals. I have also personally experienced it help and assist with speeding up recovery after an injury or surgery, and have seen many amazing benefits with Animal Reiki, including the reduction of stress, anxiety and nervousness in ill-treated dogs.”

Whether or not the celebrities are trying Animal Reiki on their pets we may never know. But then a pampered pooch is unlikely to need a bit of an energy boost, is it? Perhaps our island’s countless strays really is the best place to try out this alternative method of healing.

 

Source: CyprusMail

Μεγάλα κέρδη για μετοχή Τρ. Κύπρου

Κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης με τη μετοχή της Τρ. Κύπρου να κλείνει με μεγάλη άνοδο μετά τη χθεσινή πτώση.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 66,22 μονάδες και στο +2,27% ενώ ο δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις 39,92 μονάδες και στο +2,20%.

Η μετοχή της Τρ. Κύπρου έκλεισε στο ΧΑΚ στο €1,358 και στο +6,93% με τζίρο €154,2 χιλ. Στο LSE, η BOCH βρίσκεται στο €1,34 και στο +3,23%.

Η μετοχή της Ελληνικής έκλεισε στα €0,85 και στο +0,95% .

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο €1,6 εκ. Τζίρο €707,1 χιλ. απορρόφησε η Λούης κλείνοντας στα €0,115 με άνοδο 19,79%. Η εταιρεία ανακοίνωσε προχθές ότι από την πώληση των ξενοδοχείων στην Ελλάδα θα προκύψουν κέρδη €75 εκ. Όγκο €703,4 χιλ. απορρόφησε και η Atlantic κλείνοντας χωρίς μεταβολή στο €1,30.

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καταγράφουν κέρδη ενώ άνοδο καταγράφουν και οι αμερικανικές μετοχές, εν μέσω αντικρουόμενων δημοσιευμάτων για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ με την Κίνα.

Η South China Morning Post μετέδωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν σημείωσαν καμία πρόοδο στις συνομιλίες που διεξήχθησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κινεζική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίου Χε, σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ουάσινγκτον εντός της ημέρας, έπειτα από μόλις μία συνάντηση σε επίπεδο υπουργών.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διέψευσε την πληροφορία ότι ο Λίου Χε θα επιστρέψει στην πατρίδα του εντός της ημέρας, μετέδωσε ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC. «Δεν είμαστε ενήμεροι για κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης [της Κίνας] αυτή τη στιγμή», διαβεβαίωσε η αμερικανική προεδρία, κατά το δίκτυο.

Νωρίτερα, οι New York Times μετέδωσαν ότι ο Τραμπ ετοιμάζεται να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στη Huawei και να επιτρέψει σε αμερικανικές εταιρείες να πουλάνε στην κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία κάποια μη ευαίσθητα προϊόντα. Η είδηση οδήγησε τα ασιατικά χρηματιστήρια υψηλότερα.

 

STOCKWATCH

Καταθέσεις: Αλλάζουν τα δεδομένα οι μεγάλες τράπεζες

Ουσιαστικές αλλαγές για τους καταθέτες σχεδιάζουν οι μεγάλες τράπεζες προσπαθώντας να εξορθολογίσουν το κόστος της υπερβάλλουσας τους ρευστότητας και να συγκρατήσουν τη συρρικνούμενη εισοδηματική τους βάση.

Με δημόσιες τοποθετήσεις, οι τράπεζες επιδιώκουν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στους καταθέτες ότι πρέπει να συνηθίσουν με σχεδόν μηδενικά επιτόκια στις καταθέσεις τους, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Οι τοποθετήσεις στοχεύουν κυρίως τους μεγάλους εταιρικούς πελάτες που διατηρούν κοντά στα €10 δισ. στις τράπεζες αλλά οι κινήσεις άρχισαν να επηρεάζουν και τους ιδιώτες καταθέτες.  Οι μεγάλοι πελάτες πρέπει πλέον να πληρώνουν ή να χρεώνονται για τις καταθέσεις που διατηρούν στις τράπεζες ενώ οι ιδιώτες έχουν ελάχιστες αποδόσεις από τις καταθέσεις.

Η κατάσταση στην Κύπρο δεν διαφέρει από αυτή στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν ψίχουλα για την τοποθέτηση χρημάτων σε τράπεζες.

Μετά την Ελληνική, και η Τράπεζα Κύπρου έστειλε προχθές μήνυμα περαιτέρω μείωσης των καταθετικών της επιτοκίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Κύπρου Πανίκος Νικολάου σε συνέντευξή του, σημείωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου, όπως και άλλες κυπριακές τράπεζες, χρεώνονται τόκο 0,5% για την κατάθεση της υπερβάλλουσας ρευστότητας τους στην ΕΚΤ, που αποτελεί «τεράστιο κόστος».

Αυτό που εξετάζεται, εξήγησε, είναι είτε η επιβολή αρνητικών επιτοκίων ή άλλες χρεώσεις που να αντισταθμίζουν τη χρέωση που καταβάλλει η τράπεζα στην ΕΚΤ.

«Για μας είναι τεράστιο κόστος, οπότε, ναι, εξετάζουμε τη δυνατότητα μεταφοράς μέρους αυτού του κόστους, είτε υπό τη μορφή αρνητικών επιτοκίων, είτε υπό τη μορφή διαφόρων χρεώσεων, που ισοδυναμούν με τα αρνητικά επιτόκια, σε κάποια κατηγορία πελατών με ψηλές καταθέσεις, πάντοτε όμως με σεβασμό στην πλατιά βάση των πελατών της τράπεζας, που είναι οι ιδιώτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ερωτηθείς αν η χρέωση θα στοχεύει στις εταιρικές καταθέσεις ή λιανικές καταθέσεις, ο κ. Νικολάου ξεκαθάρισε πως «δεν σκεφτόμαστε λιανικές καταθέσεις» αλλά τις λεγόμενες wholesale (εταιρικές ή και θεσμικές) καταθέσεις.

«Σε αυτή τη φάση δεν σκεφτόμαστε να χρεώσουμε τους ιδιώτες πελάτες μας», τόνισε.

Οι κυπριακές τράπεζες προχωρούν σε μείωση των καταθετικών επιτοκίων αλλά και στη επιβολή αρνητικών επιτοκίων κυρίως σε μεγάλες καταθέσεις επιχειρήσεων λόγω της υπερβάλλουσας ρευστότητας που διαθέτουν στα ταμεία τους και το κόστος διατήρησης καταθέσεων στην ΕΚΤ. 

Την περίοδο 2013 με 2015, τα δάνεια υπερτερούσαν των καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα κατά €15-16 δισ.

Τον τελευταίο χρόνο όμως οι αριθμοί αντιστράφηκαν και οι τράπεζες έχουν €14 δισ. περισσότερα από ότι τα δάνεια.  Η διαφοροποίηση οφείλεται στην πώληση δανείων και στη μεταφορά μέρους του ισολογισμού της ΣΚΤ στην Ελληνική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων των εγχώριων κατοίκων ανέρχονται σε €9,5 δισ. ενώ των ξένων τρίτων χωρών στο €1,3 δισ.

Η μείωση στα καταθετικά επιτόκια οδηγεί σε συρρίκνωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα και πλέον ετών.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της Τρ. Κύπρου ανήλθε στο 1,88% τέλος Ιουνίου 2019 από 2,48% από σχεδόν 4% που ήταν το 2014. Όσον αφορά την Ελληνική, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανέρχεται στο 1,93% από 3,17% το 2014.

 

STOCKWATCH

Αντιδράσεις για δεκαώροφο στο κέντρο Λευκωσίας

Έκκληση στο δήμο Λευκωσίας να μην επιτρέψει την ανέγερση δεκαόροφου κτηρίου στην οδό Κινύρα, που θεωρείται Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ), απευθύνει το τμήμα Κύπρου του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων, ICOMOS τμήμα Κύπρου.
 
«Τυχόν ανέγερση ασύμβατων οικοδομών σε τέτοιες περιοχές θα βλάψουν ανεπιστρεπτί τη φυσιογνωμία τους και θα έχουν αλυσιδωτές επιδράσεις σε τυχόν παρόμοιες αιτήσεις οι οποίες θα είναι πλέον δύσκολο να απορριφθούν», αναφέρει το Συμβούλιο σε επιστολή που απέστειλε στο δήμο Λευκωσίας, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα.

Το Συμβούλιο θεωρεί πως η Πολεοδομική Αρχή που είναι ο δήμος Λευκωσίας δεν είναι υπόχρεα αλλά και ούτε νομιμοποιείται κατά την άποψη του να παρέχει πολεοδομικά κίνητρα αύξησης ορόφων και συντελεστή, αντιθέτως έχει τη διακριτική ευχέρεια και υποχρέωση να εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να κρίνει ανάλογα.
 
 «Καλούμε τον δήμο Λευκωσίας να σεβαστεί το ιστορικό κέντρο και να μην επιτρέψει την ανέγερση στην περιοχή αυτή, κτηρίου με όγκο και αριθμό ορόφων που, πέραν κάθε πολεοδομική λογική και πρακτική δεν επιτρέπει την ένταξη του στην ΠΕΧ», αναφέρεται.
 
Το Συμβούλιο σημειώνει ότι τα νέα κτήρια των δικαστηρίων και της πολεοδομίας που έχουν ανεγερθεί στην περιοχή είναι διώροφα, σύγχρονης αρχιτεκτονικής και εντάσσονται κάλλιστα στον πολεοδομικό ιστό της περιοχής.
 
«Δεν κατανοούμε πως παρείσφρησε στο τοπικό σχέδιο και σχέδιο περιοχής πρόνοια σε ΠΕΧ για 8 και 10 ορόφους. Παρά ακόμη και αυτές τις πρόνοιες αντιλαμβανόμαστε ότι η Πολεοδομική Αρχή οφείλει επιστημονικά να εξετάσει την συγκεκριμένη περίπτωση και να μην επιτρέψει οικοδομή πέραν των 2-3 ορόφων για το δημόσιο καλό και για το καλώς νοούμενο συμφέρον του ιστορικού κέντρου», σημειώνει το Συμβούλιο.
 
Τέλος, αναφέρεται πως πέραν του θέματος της αισθητικής και του δυσμενούς επηρεασμού των γύρω αναπτύξεων αλλά και της καταστρατήγησης της κλίμακας της περιοχής, τίθεται και το θέμα του κυκλοφοριακού σε μια περιοχή όπου ήδη τις ώρες αιχμής είναι πολύ προβληματικό.

 

STOCKWATCH

''See you soon, Cyprus. Love, Celine''

Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται πολύ έντονα οτι η Celine Dion θα εμφανιστεί στο νησί μας. Η είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου και όλοι προσπαθούν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για την κάθοδο της διάσημης τραγουδίστριας στην Κύπρο.

Όλα ξεκίνησαν με μια ανάρτηση της Celine Dion στο Instagram στην οποία προβαλλόταν ένα βιντεάκι σε διάφορες γλώσσες να λέει ''See you soon!''. Ακολούθησαν αναρτήσεις στα social media από Κύπριους Influencers με την εικόνα ''See you soon, Cyprus. Love, Celine''.

 

Θα έρθει τελικά στο νησί μας η τραγουδίστρια; Μπαίνοντας στο site της τραγουδίστριας έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής μόνο οι συναυλίες που θα πραγματοποιήσει στην Αμερική, μέχρι τον Απρίλιο του 2020. Όπως μαθαίνουμε, η Celine Dion αναμένεται να εμφανιστεί για μία συναυλία στην Κύπρο τον Αύγουστο του 2020, χωρίς ωστόσο να γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Πόσο θα κοστίσει η εμφάνιση της τραγουδίστριας; Σίγουρα πάρα πολλά αφού η Celine Dion θεωρείται μια απο τις πιο ακριβοπληρωμένες τραγουδίστριες, ενώ το όνομά της φιγουράρει και στην λίστα της Forbes.

Μέχρι στιγμής για το 2019, η περιουσία της Celine Dion ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μια συναυλία της στο Las Vegas υπολογίζεται κοντά στο μισό εκατομμύριο τη βραδιά.

 

 

 

Πηγή: Must

Land department denies nefarious goings-on over land valuations

 

State land is not underestimated, nor is the land registry engaged in some scam to swap state properties for lower-valued private properties for the benefit of certain connected individuals, the director of the Department of Lands and Surveys (DLS) has said.

DLS head Andreas Socratous told the Sunday Mail the ongoing political hoo-ha over allegedly low estimates of state-owned land can be attributed to politicians, as well as the auditor-general, not comprehending how the department carries out its calculations.

The issue surfaced last week when auditor-general Odysseas Michaelides and MPs piled on land registry officials for lowballing the value of state land, including one piece of prime real estate in central Nicosia which from €70m in 2014 was recently re-priced at just over €5m.

The plot in central Nicosia that sparked the accusations

Earlier this summer MPs noticed on the DLS website that the plot was revalued at €5.3m.

In 2010 the land registry had valued the same plot at €143m, in 2013 at €92.5m, and in 2014 at €70m.

Opposition MPs smelled a rat, suspecting the government intended to sell the so-called ‘Qatar plot’ at a cut-rate to one of its own.

The auditor-general cited a few other examples, in particular one in the village of Vasa Kellakiou, Limassol, where a state plot had been valued at €1.76m in 2013. It was slated to be exchanged for a piece of private property.

In 2015 the DLS carried out another valuation, finding the state land was worth €460,000 – a drop of about 75 per cent.

“Our position is that the DLS’ valuations are not credible. From the samples we examined, it appears that their valuations are done on a ‘come what may’ basis,” Michaelides remarked at the time.

Socratous conceded the DLS may have made an isolated error on the ‘Qatar plot’ in Nicosia (located opposite the Landmark Hotel, formerly the Hilton), and promised to come back with a corrected value.

“Mistakes are part of the game. I have no problem stating that we made an error. But to extrapolate this one case into a supposed conspiracy of us deliberately deflating the value of state land, is overblown,” Socratous tells the Sunday Mail.

The official explained that the DLS carries out two types of valuations. The first is called a ‘general valuation’ and by law takes place every three years.

The primary purpose of a general valuation is to calculate property taxes and fees – municipal waste fees, land transfer fees and so on.

General valuations are based on the physical and legal characteristics of the immovable property, such as: the type of property, the area, the planning zone, the location, the kind of access, relation to the road and the shape.

This type of valuation employs a comparative method – it utilises data from a specific area and extrapolates an average value for that area.

The DLS also carries out a ‘special valuation’. This is a snapshot of a particular property at any given time, and its objective is to estimate the value of a property when it’s going up for sale. Thus, the valuation is as close to the market value as possible.

General valuations of state property are carried out by the DLS itself. For special valuations of state property, the DLS hires registered valuers from the private sector.

“So we’re talking about two vastly different methods and processes,” Socratous notes.

In parliament, the auditor-general sought to brush off this explanation as evasive tactics by the DLS. The law, said the audit boss, now obliges the DLS to estimate state property as close as possible to the market value as possible, even when it comes to general valuations.

But coming back, the DLS director said this comment showed a lack of understanding of the distinction between general and special valuations.

It does not change the fact that the data used are different, he said.

On the notorious state plot opposite the Landmark Hotel – which years ago was set to be sold to Qatari interests, but the deal fell through – Socratous clarified that the €5m price quoted was based on a prior general valuation.

“In short, if the plot were to come up for sale at any time, we’d undertake a special estimate for it, and have private valuers go to the site and come up with a number.

“In other words, our esteemed politicians can rest assured that the plot will not be sold on the down-low and on the cheap. There is no sleight of hand here.”

He added: “I think our MPs will find that they may have jumped the gun when we revisit the matter in parliament.”

In 2018 the DLS began the mammoth task of updating property values – private as well as state-owned – to better reflect their market values.

The revised 2018 valuations were to be based on a property’s market price. In 1980 and 2013 properties were assigned a general price, which did not represent the real value of the property.

A main objective of the undertaking was to use the new property values to levy municipal and community fees on immovable property.

 

Source: CyprusMail

Η βουλή έπνιξε το σχέδιο Εστία

Ελάχιστη ανταπόκριση έχει μέχρι σήμερα το σχέδιο Εστία δημιουργώντας νέο πονοκέφαλο στους τραπεζίτες που ήλπιζαν ότι το κρατικό σχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας θα μειώσει τα προβληματικά τους δάνεια κατά €3,4 δισ.

Η ανταπόκριση των περίπου 12 χιλ. ευάλωτων δανειοληπτών, που εμπίπτουν, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί για το σχέδιο Εστία, είναι πενιχρή.

Έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής περίπου 100 αιτήσεις και ο αριθμός αυτός προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση και στις τράπεζες, που δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες για διόρθωση των ισολογισμών των τραπεζών μέσω της κρατικής στήριξης που προσφέρει το Εστία.

Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου που εμπίπτουν στο σχέδιο Εστία υπολογίζεται στα €900 εκ. ενώ, το ποσό των ΜΕΔ της Ελληνικής που θα επωφεληθεί από το Εστία ανέρχεται στα €250 εκ.  Το μεγαλύτερο μέρος από τα €3,4 δισ. είναι δάνεια του πρώην συνεργατισμού που βρίσκονται σήμερα στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Η μη ανταπόκριση των κακοπληρωτών στο σχέδιο στήριξης τους φαίνεται να σχετίζεται με την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για το καθεστώς εκποιήσεων.

Αρμόδιοι εκτιμούν ότι οι άμεσα επηρεαζόμενοι πιθανόν να έχουν πίσω από το κεφάλι τους τη χαλάρωση του νόμου για τις εκποιήσεις, αλλά και την προοπτική να επανέλθει η βουλή και να θεσπίσει νέα «όπλα» προστασίας της πρώτης κατοικίας και περαιτέρω «εκφυλισμού» του επίμαχου νόμου για τις εκποιήσεις που είχε ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2018.

Με τις τροποποιήσεις που θέσπισε η βουλή δίνει μεγάλη πίστωση χρόνου στους χρεώστες, καθώς μετά από σχετική παρέμβαση του χρηματοοικονομικού επιτρόπου, θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια για τα χρέη τους, πριν εκποιηθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Όπως ανέφεραν στη StockWatch ανώτερα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας και των τραπεζών, η απογοητευτική ανταπόκριση των δανειοληπτών, ίσως φέρνει στην επιφάνεια τους αρχικούς φόβους που είχαν εκφραστεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό ακόμη και αυτών που εμπίπτουν του σχεδίου Εστία, είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή μπορούν αλλά δεν πληρώνουν.

Οι συγκεκριμένοι κακοπληρωτές, μετά και τις συνεχείς παρεμβάσεις της βουλής για χαλάρωση του νόμου περί εκποιήσεων, φαίνεται, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, να έχουν «αποθρασυνθεί» αποφεύγοντας να μπουν σε μία διαδικασία μακροχρόνιας διευκόλυνσης για αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου.

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και το υπουργείο οικονομικών ανώτατο στέλεχος του οποίου δήλωσε στη StockWatch, ότι τα αρνητικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής σε ότι αφορά την υποβολή αιτήσεων για το Εστία, ενδεχομένως να οδηγήσουν τα αρμόδια υπουργεία εργασίας και οικονομικών, να προβούν σε αναθεώρηση κάποιων εκ των χειρισμών.

Επικρατεί επιπρόσθετα η άποψη ότι η πρόνοια που προβλέπεται στα κριτήρια για ένταξη στο Εστία με βάση την οποία ο δανειολήπτης που θα παύσει να εξυπηρετεί το δάνειο του, θα μπει σε διαδικασία εκποίησης του ακινήτου του από το ενδιαφερόμενο τραπεζικό ίδρυμα, ενδεχομένως να κρατά πίσω αρκετούς εκ των ενδιαφερομένων.

Ενώπιον των δύο υπουργείων, οικονομικών και εργασίας, έχει τεθεί έντονα τις τελευταίες μέρες η αντίδραση πολλών δανειοληπτών σε σχέση με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται στο κτηματολόγιο για τη συμπλήρωση περίπου 30 εγγράφων και παραπεμπτικών για να κατατεθούν στο υπουργείο εργασίας και να εγγραφούν στο μητρώο του σχεδίου Εστία.

Υπάρχουν παράπονα ότι η απάντηση που λαμβάνουν από τους αρμόδιους λειτουργούς του κτηματολογίου, είναι ότι η προώθηση των εγγράφων και η διερεύνηση κατά πόσο οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες διαθέτουν ή όχι επιπρόσθετη ακίνητη περιουσία, στο όνομα τους, στη σύζυγο ή στα παιδιά τους, είναι ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες.

Το υπουργείο οικονομικών είναι κοινωνός των παραπόνων αυτών και σε συνεργασία με το υπουργείο εσωτερικών και με την ίδια τη διεύθυνση του κτηματολογίου θα καταβληθεί προσπάθεια ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διεκπεραίωσης των εγγράφων και ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των ενδιαφερομένων δανειοληπτών.

Ο μεγάλος αριθμός ευάλωτων δανειοληπτών, με εξασφάλιση πρώτη κατοικία, προέρχεται από την πρώην Συνεργατική Τράπεζα τα δάνεια των οποίων ανήκουν στην ΚΕΔΙΠΕΣ και τα διαχειρίζεται η Αλταμίρα.

Ανώτατο στέλεχος της εταιρείας ανέφερε στη StockWatch ότι αρμόδιοι λειτουργοί, συνεχίζουν να επικοινωνούν με τις περίπου 7 χιλ. των δανειοληπτών που εμπίπτουν των κριτηρίων για ένταξη τους στο Εστία σχεδόν επί καθημερινής βάσεως και μέχρι στιγμής προσήλθαν για να λάβουν σχετικές αιτήσεις μόλις 1000 άτομα, χωρίς, όπως σημείωσε, να είναι βέβαιο κατά πόσο οι δανειολήπτες αυτοί θα υποβάλουν την αίτηση τους.

Επικρατεί, ωστόσο, η άποψη ότι ενδεχομένως προς το τέλος της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως επισημαίνουν λειτουργοί των υπουργείων οικονομικών και εργασίας, θα προκληθεί τόση συμφόρηση που η διεκπεραίωση ελέγχου των αιτήσεων θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το σχέδιο Εστία απευθύνεται σε δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2017.

Οι χορηγήσεις αυτές, που είναι εξασφαλισμένες με υποθήκη πρώτης κατοικίας, είναι μη εξυπηρετούμενες μέχρι την περίοδο υποβολής αιτήσεων.

Το σχέδιο καλύπτει ευάλωτους δανειολήπτες των οποίων η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας τους δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η οροφή του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος ενός δικαιούχου δεν θα υπερβαίνει τις €60 χιλ.

Οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα λαμβάνουν επιχορήγηση ισοδύναμη με το ένα τρίτο της μηνιαίας πληρωμής του δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια τους είναι εξασφαλισμένα έναντι της κύριας κατοικίας τους και ότι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τα άλλα δύο τρίτα της μηνιαίας πληρωμής τους.

 

STOCKWATCH

Page 1 of 27