Δάνεια €1 δισ. με κρατικές εγγυήσεις και επέκταση σχεδίων μέχρι τον Ιούνιο


   

Εγγυήσεις €1 δισ. για δανειοδότηση επιχειρήσεων αλλά και επέκταση των σχεδίων στήριξης εργαζομένων μέχρι τον Ιούνιο αποφάσισε η Κυβέρνηση.

Πριν από λίγο ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης επιβεβαίωσε την είδηση της StockWatch και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά οριστικά στην προώθηση αναθεωρημένου νομοσχεδίου και νέου διατάγματος, σε σχέση με την παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων συνολικού ποσού €1 δισ. σε αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα με σκοπό τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους. Εγκρίθηκε επίσης επιπλέον προϋπολογισμός €250 εκατ. για στήριξη της οικονομίας.

Στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο που τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, περιλαμβάνονται αλλαγές που έχουν προκύψει στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του υπουργείου Οικονομικών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα οι κυριότερες εκ των οποίων αφορούν στη χρονική επέκταση ισχύς υποβολής αίτησης για σύναψη δανείου με κρατική εγγύηση, στην κατηγοριοποίηση των δικαιούχων, στην κατανομή των εγγυήσεων και στην ανάθεση της διαχείρισης στο γενικό λογιστήριο.

Όπως αναφέρεται €300 εκατ. θα διατεθούν για την έκδοση νέων δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους και €700 εκατ. για την έκδοση νέων δανείων προς μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι κυβερνητικές εγγυήσεις θα έχουν ισχύ μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021 αντί 30 Ιουνίου 2021, όπως προβλεπόταν στο αρχικό νομοσχέδιο.

Η χρονική διάρκεια ισχύς του σχεδίου συνάδει και με την αναθεωρημένη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το ανώτατο ύψος της κυβερνητικής εγγύησης δεν θα υπερβαίνει το 25% των συνολικών πρωτοβάθμιών και δευτεροβάθμιων κεφαλαίων κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2020.  

Το Γενικό Λογιστήριο, σύμφωνα με τις πρόνοιες του ν/σ θα αναλάβει τη διαχείριση των κυβερνητικών εγγυήσεων αντί της επιτροπής παρακολούθησης που ήταν στο αρχικό ν/σ του 2020.

Το Γ. Λογιστήριο έχει υποχρέωση να υποβάλλει ανά διμηνία έκθεση που να ενημερώνει τον ΥΠΟΙΚ για τη διαδικασία παραχώρησης και παρακολούθησης των κυβερνητικών εγγυήσεων. Στη συνέχεια ο ΥΠΟΙΚ θα προβαίνει, κάθε τρίμηνο, σε ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών για τα ευρήματα της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που προβλέπονται στο σχετικό ν/σ θα τεθούν υπόψη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τελική έγκριση. Η ενεργοποίηση των μέτρων θα γίνει μόνο μετά τη λήψη της σχετικής έγκρισης.

Ειδικά επιδόματα

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Οικονομικών που μιλούσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε, ότι εγκρίθηκε η διαφοροποίηση του Σχεδίου Ειδικού Επιδόματος ορισμένων κατηγοριών αυτοτελώς εργαζομένων και μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν είναι εγγεγραμμένες στο ΦΠΑ, δηλαδή αυτοί που έχουν κύκλο εργασιών κάτω από €15.600.

"Οι δυνητικοί δικαιούχοι του Σχεδίου ανέρχονται στις 5.300 και το ύψος της επιδότησης προτείνεται να αυξηθεί στα €1000, με υπολογιζόμενη δαπάνη τα €5,3 εκατ. Αρμόδια αρχή του Σχεδίου το οποίο θα δημοσιευθεί, θα είναι το Υπουργείο Οικονομικών", κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

Στήριξη στους εργαζόμενους

Από την άλλη η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η επέκταση του σχεδίου στήριξης της απασχόλησης των εργαζομένων μέχρι τέλος Ιούνιου.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι τα σχέδια μας θα συνεχιστούν. Θα στηριχθεί η απασχόληση με ιδιαίτερη έμφαση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, στις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τον τουρισμό. Επιπρόσθετα, με μεγάλη ικανοποίηση έχουμε πληροφορηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει τα σχέδια μας και έχει εγκρίνει επιπρόσθετη χρηματοδότηση €125 εκατ. έτσι ώστε η συνολική χρηματοδότηση να φτάνει τα €604 εκατ.», είπε η Υπουργός.

Επισυνάπτεται το αναθεωρημένο νομοσχέδιο και το νέο διάταγμα.

Του Λεύκου Χρίστου StockWatch PDF icon mar31_2021_diatagma.pdf PDF icon mar31_2021_nomoshediokyvernitikoneggyiseon.pdf
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

FEATURED PROPERTIES

Featured Property