Bad Bank η ΚΕΔΙΠΕΣ με βούλα τρόικας


   

Οριστική θα πρέπει να θεωρείται η μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε  εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management company), γνωστή και ως κακή τράπεζα (Bad Bank) καθώς, οι διεθνείς πιστωτές (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) άναψαν το  πράσινο φως στις κυπριακές αρχές να προχωρήσουν τις σχετικές διαδικασίες.

Κλιμάκιο τεχνοκρατών της τρόικας είχε τις τελευταίες μέρες επαφές με το υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και  με τις τράπεζες στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού ελέγχου και στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε εκτενώς η ανάγκη για σύσταση bad bank, όπως είχε γράψει η StockWatch πριν περίπου εννέα μήνες.

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου οικονομικών, των τραπεζών και της εγχώριας εποπτικής αρχής ανέφεραν στη  StockWatch ότι το κλιμάκιο των διεθνών πιστωτών είδε με θετικό φακό την εισήγηση που έθεσε το ΥΠΟΙΚ για μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε κακή τράπεζα, σε  μία ακόμη  προσπάθεια να ελαφρυνθούν περαιτέρω οι ισολογισμοί των εγχώριων τραπεζών από το βάρος των κόκκινων δανείων.

Στο τραπεζικό σύστημα της χώρας υπάρχουν σήμερα €10 δισ. και η Κύπρος είναι μεταξύ των πρώτων χωρών της Ευρωζώνης με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με στοιχεία που έθεσε η  ΚΤ, μέχρι στιγμής μόνο το 10% του συνόλου των δανειοληπτών που είχαν ενταχθεί στο μοραρόριουμ δόσεων δεν έχει ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των δόσεων μετά την άρση της αναστολής δόσεων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το κλιμάκιο της τρόικας κάλεσε το ΥΠΟΙΚ να ετοιμάσει και να αποστείλει σχετική μελέτη προς τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς της ΚΕΔΙΠΕΣ και να διαδραματίσει το ρόλο μίας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Υπενθυμίζεται ότι η σύσταση της ΚΕΔΙΠΕΣ είχε γίνει  αποδεκτή με όρους από την Κομισιόν, για να διαχειριστεί μόνο το κακό χαρτοφυλάκιο της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch το Υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί να ετοιμάσει και να αποστείλει τη σχετική του μελέτη στη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ, το αργότερο μέχρι τέλος Μαρτίου.

Η τρόικα φέρεται να έχει υποδείξει στο ΥΠΟΙΚ και στην ΚΤ ότι η μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε κακή τράπεζα, ενδέχεται να αποδειχθεί ιδανική λύση υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν λόγω της παρατεταμένης πανδημικής κρίσης.

Ζήτησαν από το ΥΠΟΙΚ να λάβει σοβαρά υπόψη το κομμάτι της εταιρικής διακυβέρνησης που θα διέπει το νέο καθεστώς της ΚΕΔΙΠΕΣ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο διαχειριστής θα πρέπει να έχει ανεξάρτητη παρουσία. 

Επισημάνθηκε επίσης ότι στην περίπτωση που ένα μεγάλο μέρος των ΜΕΔ του εγχώριου τραπεζικού συστήματος απορροφηθεί από  την επικείμενη bad bank, τότε οι επιπτώσεις για τις τράπεζες θα είναι θετικές καθώς σήμερα υποχρεώνονται να πωλούν δάνεια σε επενδυτικά ταμεία με πιο χαμηλή τιμή.

Υποδείχθηκε επίσης από τους πιστωτές ότι η μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε κακή τράπεζα θα προϋποθέτει και την εξεύρεση κεφαλαίων που θα τη χρηματοδοτήσουν και ζήτησαν τα σχόλια του ΥΠΟΙΚ.

Οι πληροφορίες φέρουν το ΥΠΟΙΚ να έχει διαβεβαιώσει τους διεθνείς πιστωτές ότι η συνεισφορά του κράτους θα είναι η αποδοχή του, να μην έχει μερίδιο από τα έσοδα της ΚΕΔΙΠΕΣ για χρονικό διάστημα τριών χρόνων, ώστε να δημιουργηθεί αποθεματικό στην εταιρεία προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ΜΕΔ.

Επίσης θα θεσπιστεί όρος ώστε η ΚΕΔΙΠΕΣ, υπό τη νέα ιδιότητας της ως εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, να αναλάβει δάνεια που θα αφορούν κατοικίες μέχρι €350 χιλ. και πρώτη επαγγελματική στέγη.

Διασαφηνίστηκε ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν πρόκειται να αναλάβει μεγάλα δάνεια, όπως πύργων, ή άλλα μεγάλα έργα που έχουν προχωρήσει διάφοροι ντιβέλοπερς.

Σημειώνεται ότι λίγο  πριν εκπνεύσει το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  είχε παρουσιάσει   τη στρατηγική για την πρόληψη της μελλοντικής συσσώρευσης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε ολόκληρη την ΕΕ, ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού.  

Στόχος της στρατηγικής, όπως είχε ανακοινώσει η Κομισιόν, είναι η στήριξη της σύστασης και συνεργασίας εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.  

Του Λεύκου Χρίστου STOCKWATCH
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

FEATURED PROPERTIES

Featured Property