Λάθος απόφαση, σε λάθος ώρα


   

Άκαιρη, βεβιασμένη και πρόκληση για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει και όχι να αναστείλει την καταβολή της δόσης στους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα επισημαίνουν ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι και νομικοί.

Με δηλώσεις τους στη StockWatch, υποδεικνύουν ότι ακόμη και εκ των υστέρων, το ορθό θα είναι όπως κυβέρνηση και συντεχνίες, μετά από κοινές συνεννοήσεις να αναστείλουν την εφαρμογή της συμφωνίας πλαίσιο του 2018, για σταδιακή αποκατάσταση των απολαβών στο δημόσιο, μέχρι να αρθεί η πανδημική κρίση και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία.

Με την παραχώρηση της τρίτης διαδοχικής δόσης, το ήδη διογκωμένο κρατικό μισθολόγιο, που αναλογικά είναι από τα πιο ψηλά σε σχέση με τα κράτη μέλη της ΕΕ, επιβαρύνθηκε κατά €40 εκατ.

«Αναστολή της καταβολής της δόσης θα ήταν πράξη κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης από πλευράς των συνδικαλιστικών οργανώσεων έναντι του ιδιωτικού τομέα και των εργαζομένων που δέχονται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο τα κτυπήματα των αρνητικών επιπτώσεων από την πανδημία» σημειώνει ο νομικός Μάριος Ηλιάδης, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός μεταφορών.

Ο κ. Ηλιάδης εξέφρασε την άποψη ότι Θα ήταν πολύ εύλογο από πλευράς πολιτείας, να ζητηθεί η σύμφωνος γνώμη των συνδικαλιστικών οργανώσεων για να ανασταλεί στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, η καταβολή της δόσης.

Να γίνουν αποκοπές σε κονδύλια

Ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός οικονομικών Μιχάλης Σαρρής επισημαίνει ότι η σημερινή κρίση που διέρχεται ο τόπος είναι χειρότερη και από αυτή του 2012 -2013 και θα έπρεπε όλοι οι κοινωνικοί εταίροι να την αντιμετωπίσουν συλλογικά όπως είχε γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής (μνημονίου).

«Δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι ενώπιον μας, πέραν των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλούνται σε όλο το φάσμα της οικονομίας από την παρατεταμένη πανδημική κρίση, έχουμε και την αβεβαιότητα και δεν γνωρίζουμε που θα μας βγάλει», σημείωσε ο κ. Σαρρής και πρόσθεσε: «Δεν εισηγούμαι αθέτηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά κάτω από τις περιστάσεις θα ήταν φρόνιμο να είχε ανασταλεί η καταβολή της δόσης».

Εξήγησε ότι οι απολαβές της μεγάλης πλειονότητας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί σημαντικά, παρά τη στήριξη που παρέχουν στην απασχόληση τα σχέδια του υπουργείου εργασίας.

«Ταπεινή μου άποψη είναι ότι αν ήμουνα στη θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θα αναλάμβανα την πρωτοβουλία να συστήσω στον εργοδότη μου, που είναι το κράτος, να αναστείλει την παραχώρηση της δόσης, για τους λόγους που έχουν προαναφερθεί».

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις λόγω πανδημίας ξεκινώντας με περικοπές.

Θα άρχιζα τις περικοπές μου με τη μείωση των χορηγιών των κομμάτων, των αθλητικών σωματείων σε αποκοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν έχασαν ούτε ένα σεντ

Ο νομικός Κώστας Βελάρης, διατύπωσε την άποψη ότι η κυβέρνηση «πρέπει να αντιληφθεί ότι αποστολή της είναι η εξυπηρέτηση του λαού στο σύνολο του και όχι να λέει διαρκώς «ναι» στις συντεχνίες των δημοσίων υπαλλήλων, όσο ισχυρές και αν είναι». 

«Δεν ήταν η ώρα να δοθεί η δόση στους δημόσιους υπάλληλους, εν μέσω πανδημικής κρίσης και οικονομικής ύφεσης. Η απόφαση αυτή, είναι πρόκληση έναντι των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, των οποίων οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί. Άλλωστε, οι άνεργοι που έχουν καταγραφεί εδώ και 10 μήνες δεν προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα;», διερωτήθηκε ο κ. Βελάρης.

Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της Στατιστική Υπηρεσίας, ο αριθμός των ανέργων το Νοέμβριο του 2020 παρουσίασε αύξηση 8.473 προσώπων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Ο κ.Βελάρης υποστήριξε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία στο νησί, «δεν έχασαν ούτε ένα σεντ και ασφαλώς ούτε και την αύξηση στους μισθούς τους θα έχαναν αν είχε ανασταλεί η καταβολή της». Πρόσθεσε επίσης ότι «θα έπρεπε οι δημόσιοι υπάλληλοι να αποδεχθούν, συμβολικά, έστω μία εφάπαξ πενιχρή μείωση, για να εκληφθεί ως μία ενέργεια συμπάθειας στους εργαζόμενους του ιδιωτικό τομέα», σημείωσε ο κ. Βελάρης.

Τη θέση ότι θα έπρεπε κυβέρνηση και συνδικαλιστικές οργανώσεις να προσεγγίσουν το επίμαχο ζήτημα της καταβολής της δόσης μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα κοινών συνεννοήσεων, εξέφρασε και ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ΑνδρέαςΜηλιδώνης.

«Δεν είμαι εξ εκείνων που θα αξίωνα καταστρατήγηση των συμφωνηθέντων μεταξύ συντεχνιών και εργοδότη και στην προκειμένη περίπτωση ο εργοδότης είναι το κράτος, αλλά πέραν των συμβατικών υποχρεώσεων των δύο μερών, θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη και η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών», παρατήρησε ο κ. Μηλιδώνης.

Βάσει της συμφωνίας, η αποκατάσταση της μισθοδοσίας των εργαζομένων και συνταξιούχων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, άρχισε από τον την 1η Ιουλίου του 2018 και θα ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Το κράτος με βάση τη συμφωνία πλαίσιο του Μαΐου του 2018, στην οποία δεν συμμετείχε η ΠΑΣΥΔΥ, αλλά μόνο η ΣΕΚ και η ΠΕΟ, δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τους μισθούς στο δημόσιο με έξι ετήσιες δόσεις.

Ευρύτερο το πρόβλημα

Ο Γιώργος Συρίχας, οικονομολόγος στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου προσεγγίζει το όλο θέμα που έχει προκληθεί με την καταβολή ή όχι της δόσης των δημοσίων υπαλλήλων υπό μία άλλη οπτική γωνία.

Θεωρεί ότι όταν βρίσκεται σε κρίση ένα κράτος, η μείωση των μισθών είναι ένα από τα μέτρα που λαμβάνονται, διότι ίσως είναι και η πιο εύκολη.

«Η λύση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας δεν είναι η μείωση των μισθών. Το κρατικό μισθολόγιο δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας καθώς υπάρχουν πολλά άλλα που ταλανίζουν το δημόσιο», παρατήρησε.

Υπέδειξε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπρεπε, πρώτα από όλους, «να είχαν ζητήσει διόρθωση των προβλημάτων των δημόσιων οικονομικών, ώστε η εκάστοτε κυβέρνηση να μην αντιμετωπίζει την οποιαδήποτε κρίση με μειώσεις μισθών ή άλλων απολαβών».

Τόνισε ότι για να διορθωθούν τα δημόσια οικονομικά θα πρέπει να γίνουν τομές και διαχρονικά η πολιτεία, όπως είπε, δεν έχει αντιμετωπίσει ριζικά τα προβλήματα που ταλανίζουν το δημόσιο τομέα και αναφέρθηκε στην ανάγκη λιγότερου κράτους, ειδικότερα μετά την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας.

Σημείωσε ότι ο τραπεζικός τομέας έχει πάρει τα μηνύματα σε αντίθεση με το δημόσιο που όχι μόνο δεν γίνεται πιο μικρός, όπως απαιτούν οι καιροί, αλλά μεγαλώνει.

Σε ότι αφορά το σκέλος της κοινής συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και συντεχνιών για να ανασταλεί για ένα εύλογο χρονικό διάστημα η καταβολής της δόσης, ο κ. Συρίχας εξέφρασε την άποψη ότι ίσως κάτι τέτοιο να ήταν πιο ορθό.

Του Λεύκου Χρίστου STOCKWATCH
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

FEATURED PROPERTIES

Featured Property