Καθολικό όχι δημοσίων για ταμείο προνοίας


   

Καθολικό όχι από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στο δημόσιο τομέα έλαβε το υπουργείο Οικονομικών για ένταξη μόνιμων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου σε ταμείο προνοίας.

Οι ηγεσίες της ΠΑΣΥΔΥ της ΟΕΛΜΕΚ, της ΠΟΕΔ, της ΟΛΤΕΚ, των συνδέσμων αστυνομίας και υπαξιωματικών της ΕΦ, με δεύτερη κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη αξιώνουν οριστικά την ένταξη των εν λόγω υπαλλήλων που είχαν προσληφθεί στο δημόσιο μετά τον Οκτώβριο του 2011, στο υφιστάμενο επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο Β, που είχε θεσπιστεί το 2013, ως προαπαιτούμενο από την τρόικα, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.

Η τρόικα είχε απαιτήσει την κατάργηση του τότε συνταξιοδοτικού σχεδίου Α των δημοσίων υπαλλήλων, στο οποίο συνείσφερε μόνο ο εργοδότης και όχι και ο υπάλληλος, όπως είναι πρακτική που εφαρμόζεται στα ταμεία προνοίας.

Στο συνταξιοδοτικό σχέδιο Β οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεισφέρουν πλέον 5% επί των ετήσιων απολαβών τους.

Επίσης, από τον Ιανουάριο του 2013, το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων φορολογείται, σε αντίθεση με το πρώτο συνταξιοδοτικό σχέδιο. Ταυτόχρονα είχε αποφασιστεί η κατάργηση του εφάπαξ ποσού για όσους θα προσλαμβάνονταν από το 2013 και μετά και ως αντιστάθμισμα συμφωνήθηκε η σύσταση ταμείου προνοίας. Τα ποσοστά συνεισφοράς της κάθε πλευράς και όλα τα υπόλοιπα σχετικά με το ταμείο προνοίας αφέθηκαν να αποφασιστούν στη συνέχεια.

Η απόφαση να απορριφθεί η προτεινόμενη από το ΥΠΟΙΚ πρόταση, λήφθηκε ομόφωνα μετά από δύο διαδοχικές συσκέψεις των ηγεσιών των πιο πάνω έξι συντεχνιών που είναι οργανωμένες  μόνο στο δημόσιο τομέα.

Οι πληροφορίες φέρουν το ΥΠΟΙΚ να ετοιμάζει νέα εναλλακτική πρόταση ως προς το συνταξιοδοτικό,  την οποία ενδεχομένως να καταθέσει στο υπουργικό συμβούλιο.

Το υπουργικό  απέρριψε αίτημα το οποίο είχε υποβάλει η προηγούμενη ηγεσία της ΠΑΣΥΔ, για ένταξη των επηρεαζόμενων μελών της στο υφιστάμενο συνταξιοδοτικό σχέδιο Β.

Η πρόταση την οποία αποκάλυψε η StockWatch προβλέπει, ένταξη όλων των μόνιμων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και των συμβασιούχων στην αστυνομία και στην Εθνική Φρουρά, σε ταμείο προνοίας.

Η πρόταση επιδόθηκε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις αρχές περασμένου Νοεμβρίου και μεταξύ άλλων προβλέπει, όπως το κράτος καλύψει αναδρομικά τις εργοδοτικές εισφορές για τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους, δηλαδή, από την ημερομηνία πρόσληψης τους και μέχρι την ημερομηνία ίδρυσης λειτουργίας του ταμείου.

Το ύψος της εργοδοτικής αναδρομικής συνεισφοράς θα ανέρχεται σε ποσοστό 6%.

Ηγετικά στελέχη των έξι συντεχνιών που είναι οργανωμένες στο δημόσιο, δήλωσαν στη StockWatch ότι βασικό επιχείρημα για την απόρριψη της πρότασης του ΥΠΟΙΚ είναι το γεγονός ότι το κράτος αρνείται επίμονα να εγγυηθεί τα αποθέματα ενός μελλοντικού ταμείου προνοίας.

Σημείωσαν ότι καμία ηγεσία συντεχνίας δεν θα ήθελε να ρισκάρει, κατά την έκφραση τους, τις αποταμιεύσεις των μελών τους και όλα τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Πρόσθεσαν ότι παρά το γεγονός σήμερα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες σε σχέση με την προστασία των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων εξέφρασαν την άποψη ότι δεν μπορεί αν αφεθεί εν λευκώ η οποιαδήποτε διαχειριστική επιτροπή να εφαρμόζει κατά το δοκούν επενδυτική πολιτική, παραπέμποντας στα κουρέματα των ταμείων προνοίας στη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης το 2013.

Να σημειωθεί ότι ειδήμονες στον ιδιωτικό τομέα, επί των συνταξιοδοτικών σχεδίων υπέδειξαν στην κυβέρνηση να μην αναλάβει το βάρος της εγγύησης του ταμείου προνοίας, διότι, κατά την άποψη τους, το κόστος μίας ενδεχόμενης λανθασμένης επενδυτικής πολιτικής, θα τεθεί στο τέλος της ημέρας στους ώμους του φορολογούμενου πολίτη.

Οι συντεχνίες των δημοσίων υπαλλήλων υποστηρίζουν ότι ο αναλογιστής της κυβέρνησης έχει προτείνει στο ΥΠΟΙΚ ότι είναι προτιμότερο να υιοθετήσει το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό σχέδιο, παρά το ταμείο προνοίας, διότι με βάση την πρόταση της, θα πρέπει να καλύψει αναδρομικά τις συνεισφορές της σε τυχόν σύσταση ταμείου προνοίας που θα ανέρχονται περίπου στα €70 εκατ.

Οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, που εκπροσωπούν τους ωρομίσθιους υπαλλήλους στο δημόσιο, δεν τάσσονται κατά της ένταξης των μελών τους σε συνταξιοδοτικό σχέδιο ταμείου προνοίας, διότι, σύμφωνα με τις ηγεσίες των δύο οργανώσεων, αυτό που προέχει ως ουσία, είναι οι επηρεαζόμενοι να έχουν το στοιχειώδες δικαίωμα της πρόσβασης σε σχέδιο σύνταξης, ανεξάρτητα αν αυτό είναι το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό σχέδιο ή ταμείο προνοίας.

Όλοι οι ημικρατικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  έχουν επί δεκαετίες ταμείο προνοίας

Η ΣΕΚ και η ΠΕΟ, έχουν στα χέρια τους δέσμευση του ΥΠΟΙΚ για σύσταση συμπληρωματικού σχεδίου για τους 4 χιλ. υπαλλήλους, η οποία προβλέπεται στη συμφωνία πλαίσιο που είχε υπογραφεί τον Μάιο του 2018 για τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών στο δημόσιο.

Η τότε ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, αρνήθηκε να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με το ΥΠΟΙΚ, για τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και είχε δηλώσει ότι οι συμφωνίες άλλων συντεχνιών με την κυβέρνηση δεν τη δεσμεύουν.

Του Λεύκου Χρίστου STOCKWATCH
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

FEATURED PROPERTIES

Featured Property