Ακίνητα: Υπερτιμημένη η Λεμεσός


   

Ποσοστό 100% των συμμετεχόντων σε στατιστική έρευνα αναφορικά με την αγορά ακινήτων στην Κύπρο, απάντησαν ότι η Λεμεσός είναι η πιο υπερτιμημένη πόλη, με σημαντικό ποσοστό να εκτιμά παράλληλα ότι έπεται σημαντική ανάπτυξη στην πόλη εντός του 2021.

Σύμφωνα με την έρευνα «Real Estate Market Sentiment in Cyprus» της Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων, οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι η Λάρνακα και η Πάφος παρουσιάζουν ευκαιρίες για την αγορά ακινήτων σε χαμηλές τιμές, σε ποσοστό 38.9% και 33% αντίστοιχα. Σε ότι αφορά την Αμμόχωστο το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 16,7% και για τη Λευκωσία στο 11,1%.

Ποσοστό 66,7% απάντησαν ότι η πανδημία επηρεάζει πολύ την κτηματαγορά και 33,3% υποστήριξαν ότι την επηρεάζει λίγο.

Έπεται ανάπτυξη στη Λεμεσό

Σε ότι αφορά τις πόλεις όπου αναμένεται η μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2021, πρώτη στις απαντήσεις των συμμετεχόντων ήταν η Λεμεσός με ποσοστό 38,9%, ενώ ακολούθησαν η Λάρνακα με ποσοστό 27,8%, η Λευκωσία με 22,2% και η Πάφος με 11,1%.

Όσον αφορά το ποιες πόλεις είναι υποτιμημένες σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, ένα ποσοστό 66,7% απάντησε η Λάρνακα και 33,3% η Πάφος.

Όλοι οι συμμετέχοντες, σε ποσοστό 100%, απάντησαν ότι η Λεμεσός είναι η πιο υπερτιμημένη πόλη.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι αγοραστές προτιμούν τις παραθαλάσσιες περιοχές σε ποσοστό 72,2% και σε ποσοστό 27,8% την πρωτεύουσα.

Σε σχέση με τις τιμές, ένα ποσοστό 33,3% θεωρεί ότι είναι στα ίδια επίπεδα με το 2019, 50% θεωρεί ότι είναι χαμηλότερες ενώ 16,7% ότι είναι ψηλότερες.

Οι ντόπιοι αγοραστές κινούν την αγορά

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, θεωρούν ότι οι ντόπιοι αγοράζουν περισσότερα ακίνητα στην Κύπρο.

Οι περισσότεροι αγοραστές, σύμφωνα με τις απαντήσεις είναι κυρίως Ρώσοι και Ευρωπαίοι, ενώ ποσοστό 94,4% απάντησαν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από ντόπιους.

Ποσοστό 61,1% απάντησε ότι οι αγοραστές υπηκοότητας δεν είναι ενεργοί και 38,9% ότι είναι ενεργοί.

Αναφορικά με τους τύπους ακινήτων, η συντριπτική πλειοψηφία υποστηρίζει ότι προτιμάται η αγορά κατοικιών (83,3%) ενώ ακολουθούν τα γραφεία και γη.

Η τάση ενδιαφέροντος των επενδυτών είνα ισορροπημένη με βάση 61,1% των απαντήσεων, καθοδική κατά το 27,8% και ανοδική σύμφωνα με το 11,1%.

Η πλέον προτιμητέα μέθοδος απόκτησης ακινήτων, όπως προκύπτει, είναι τα μετρητά σε ποσοστό 77,8% και λιγότερο ο δανεισμός (16,7%).

Της Γεωργίας Χαννή STOCKWATCH
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

FEATURED PROPERTIES

Featured Property