Στις €525 χιλ. τα έσοδα του ΚΟΑΓ από τα διαβατήρια


Στις €525 χιλ. ανέρχεται το ποσό που έχει εισρεύσει στο ταμείο του κυπριακού οργανισμού ανάπτυξης γης (ΚΟΑΓ), στο πλαίσιο των νέων μέτρων για παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου σε ξένους επενδυτές.

Ο πρόεδρος του οργανισμού, Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε στη StockWatch ότι το ποσό αυτό αφορά επτά αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ενέκρινε τον περασμένο Φεβρουάριο το υπουργικό συμβούλιο οι ξένοι επενδυτές θα πρέπει να καταβάλουν για κάθε ένα κυπριακό διαβατήριο το ποσό των €75.000 στο ίδρυμα για έρευνα και καινοτομία και €75.000 στον ΚΟΑΓ, ως δωρεά.

Tο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης τον περασμένο μήνα όπως το συγκεκριμένο ποσό καταβάλλεται απο τον αιτών αφού προηγουμένος εξασφαλίσει την άδεια και όχι με την υποβολή της αίτησης.

180 νέες οικιστικές μονάδες μέχρι το 2023

Στο μεταξύ με το δεξί φαίνεται ότι εισέρχεται στη νέα χρονιά ο κυπριακός οργανισμός ανάπτυξης γης (ΚΟΑΓ), διότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του, Μάριο Πελεκάνο, στον προϋπολογισμό του 2020 περιλαμβάνεται κονδύλι πέραν των €20 εκ. για 180 νέες μονάδες.

Ο κ. Πελένος διευκρίνισε ότι ο φάκελος για αυτές τις οικιστικές μονάδες ανασύρθηκε από το συρτάρι που είχε τεθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, υποδεικνύοντας ότι μετά την επιτυχία που είχαν τα δύο σχέδια που τρέχουν σε Λεμεσό και Λευκωσία ο οργανισμός θα προχωρήσει στη σταδιακή ανέγερση των 180 αυτών οικιστικών μονάδων ανά το παγκύπριο, με χρονοδιάγραμμα παράδοσης όλων των μονάδων μέχρι τον Δεκέμβρη του 2023.

Αναλυτικότερα ανέφερε ότι όσον αφορά τη Λευκωσία εντός του 2020 θα ξεκινήσει η ανέγερση 16 διαμερισμάτων στο Καϊμακλί και 30 κατοικιών στην Κοκκινοτριμιθιά.

Στη Λάρνακα επί της λεωφόρου Αγίου Νικολάου (Λάρνακα προς Λευκωσία) τρεις πολυκατοικίες αποτελούμενες απο 47 διαμερίσματα. Σε δεύτερο στάδιο προγραμματίζονται διαμερίσματα και κατοικίες στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη.

Στη Λεμεσό στα Πολεμίδια θα ανεγερθεί μεγάλος αριθμός μονοκατοικιών.

Σχετικά με τα δύο προγράμματα που τρέχουν είπε ότι οι 15 διώροφες κατοικίες τριών υπνοδωματίων στα Πάνω Πολεμίδια στη Λεμεσό έχουν πουληθεί όλες ενώ την 31η Αυγούστου έκλεισε και η υποβολή αιτήσεων για το δεύτερο σχέδιο με τις οκτώ διώροφες κατοικίες τριών υπνοδωματίων στην Κοκκινοτριμιθιά Λευκωσίας.

«Σύντομα θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των 27 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί 27», είπε.

 

STOCKWATCH

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

FEATURED PROPERTIES

Featured Property