ΚΤ: Οι τράπεζες συγκρατούν τις τιμές των ακινήτων


Οι πωλήσεις ακινήτων από τράπεζες και ταμεία μετριάζουν την ανοδική πορεία στις τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, που αναμένει συνέχιση της ανοδικής πορείας στις τιμές και το 2019.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΤ, οι τιμές κατοικιών συνέχισαν την ανοδική τους πορεία το τέταρτο τρίμηνο του 2018, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 1,5% και τριμηνιαία αύξηση 0,2%.

Η αυξημένη προσφορά ακινήτων που προέρχεται από τους διακανονισμούς Μη-Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) με υποθήκη συγκρατεί τις τιμές συγκεκριμένων κατηγοριών ακινήτων, αναφέρει η Κεντρική, που συστήσει συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών, για αποφυγή φαινομένων φούσκας.

Η ΚΤ σημειώνει ότι, παρά τη σημαντική ανάκαμψη του ΑΕΠ στην Κύπρο και την αύξηση της ζήτησης, οι τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν συγκρατημένες αυξήσεις, με εξαίρεση περιοχές όπως η Λεμεσός, που επηρεάζονται αυξητικά από εξωγενείς παράγοντες όπως είναι η μαρίνα, η απόφαση για δημιουργία καζίνο καθώς και η ζήτηση για ακίνητα για σκοπούς απόκτησης διαβατηρίου.

Με βάση το δείκτη τιμών της ΚΤ  ανά επαρχία, η Λευκωσία, Λεμεσός και Πάφος παρουσίασαν τριμηνιαία αύξηση, ενώ η Λάρνακα και η Αμμόχωστος μικρή μείωση.

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές οικιών σε ετήσια βάση καταγράφηκε στην Αμμόχωστο 2,5% με την Πάφο να καταγράφει μείωση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. 

Όσον αφορά τις τιμές διαμερισμάτων η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Λεμεσό με ποσοστό 7,5%.

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 ο τομέας των ακινήτων κινήθηκε με ανοδικούς ρυθμούς, υποβοηθούμενος από την αυξημένη ζήτηση για ακίνητα, τις ξένες επενδύσεις και το νέο εγχώριο δανεισμό.

Οι τιμές διαμερισμάτων, ανακάμπτουν ταχύτερα σε σχέση με τις τιμές οικιών. Συγκεκριμένα, οι τιμές διαμερισμάτων σε παγκύπρια βάση κατέγραψαν σωρευτική αύξηση 8,7% σε σχέση με το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του τετάρτου τριμήνου του 2015, και βρίσκονται κατά 31,6% πιο κάτω από το ιστορικό υψηλό τους.

Οι τιμές οικιών κατέγραψαν συνολική αύξηση 1,6% από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του τέταρτου  τριμήνου 2016 και παραμένουν 30% χαμηλότερα από το υψηλότερό τους επίπεδο.

Αν και σημαντική, η αύξηση είναι σχετικά μικρή αν ληφθούν υπόψιν τα στοιχεία για πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις στις πολεοδομικές άδειες, πωλητήρια έγγραφα ακινήτων και κατασκευαστική δραστηριότητα.

 

STOCKWATCH

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

FEATURED PROPERTIES

Featured Property