Στο κράτος €80 χιλ. για κάθε διαβατήριο


 

Οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης αντιμετωπίζουν θετικά την εισήγηση της κυβέρνησης να καταβάλλεται ποσό €80 χιλ. για κάθε διαβατήριο που εκδίδεται σε επενδυτές αλλά διαφωνούν με την προτεινόμενη αύξηση του ποσού της ελάχιστης επένδυσης.

Εν μέσω της διεθνούς κριτικής που ασκείται στην Κύπρο για το σχέδιο πολιτογράφησης επενδυτών, οι επιχειρηματίες είχαν χθες συνάντηση με τους υπουργούς οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ώστε να εξετάσουν τις κυβερνητικές προτάσεις για τροποποίηση του σχεδίου.

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο πρόεδρος του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης ανέφερε ότι τη Δευτέρα απέστειλαν γραπτώς τις θέσεις τους προς τους δυο υπουργούς και χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για να αναλύσουν τα σημεία στα οποία διαφωνούν.

Εξήγησε ότι τα κύρια σημεία τα οποία εγείρονται είναι κατ’ αρχήν η αύξηση του ποσού της επένδυσης στα €2,5 εκ. όπως εισηγείται η κυβέρνηση.  Είπε ότι πάνω στο ποσό των €2 εκ. που ισχύει σήμερα προστίθεται άλλο μισό εκατομμύριο που σχετίζεται με το ΦΠΑ και διάφορα αλλά έξοδα.

Ανέφερε ότι «εάν κάποιος αγοράσει επενδυτικό ταμείο ή μετοχές δεν θα του επιβληθεί ΦΠΑ ενώ στον τομέα των κατασκευών θα έχει 19% ΦΠΑ, άρα τα €2 εκ. αυξάνονται ακόμη κατά €380 χιλ.  Αν αυξηθεί το ποσό της επένδυσης στα €2,5 εκ. τότε το ποσό πλησιάζει ουσιαστικά τα τρία εκατομμύρια».

Η δική μας εισήγηση, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, είναι να παραμείνει η επένδυση έναντι παραχώρησης διαβατήριου στα €2 εκ.

«Οι επιχειρηματίες δεν φέρουν ένσταση στην καταβολή ενός ποσού για το ταμείο του κράτους για την προσιτή ή κοινωνική κατοικία. Δεν τοποθετούνται όμως στο θέμα του ύψους του ποσού των €70 εκ. το οποίο θα διατεθεί για την έρευνα και την καινοτομία. Θεωρούμε εντούτοις υπερβολικά ψηλό το ποσό ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος να οδηγήσει σε διαφθορά και διασπάθιση χρήματος».

Ο κ. Δημητριάδης διευκρίνισε ακόμη ότι οι επιχειρηματίες είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν €80.000 για κάθε αίτηση στο ταμείο του κράτους το οποίο να διατίθεται όπως επιθυμεί ανάλογα με τις ανάγκες.

Όσον αφορά το μέτρο που εισηγείται η ΕΕ και η κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο ο επενδυτής που θα υποβάλει αίτηση για την εξασφάλιση κυπριακής υπηκοότητας αν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει Schengen Visa αυτόματα να απορρίπτεται στην Κύπρο, οι επιχειρηματίες, γενικώς, συμφωνούν.

Παράλληλα προτείνουν προς τους δύο υπουργούς να διαφοροποιήσουν το μέτρο που εισηγούνται για τις εγγυήσεις διότι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι δεν θα δουλέψει και εξήγησε τους λόγους.

Η κυπριακή κυβέρνηση υπολογίζει ότι μπήκαν στην οικονομία γύρω στα €5 δισ. τα τελευταία χρόνια από το σχέδιο και, παρά την κριτική, ευελπιστεί να το διατηρήσει με αλλαγές που να διασφαλίζουν την ποιότητα των επενδυτών.

Στο πρόσφατο παρελθόν η Κύπρος κατηγορήθηκε ότι παραχώρησε διαβατήρια σε άτομα που διώκονται ποινικά από τις χώρες τους.

 

Source: Stockwatch

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

FEATURED PROPERTIES

Featured Property