Το ράλι τιμών αλλάζει την κατανάλωση


   

Αλλάζει το προφίλ των καταναλωτών τα επόμενα χρόνια λόγω της πανδημικής κρίσης, ενώ περαιτέρω αλλαγές αναμένονται λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Καταναλωτή, ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης αναφέρει στη StockWatch ότι το προφίλ των καταναλωτών θα επιδεινωθεί το 2022, θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες και αυτό όπως τονίζει «ίσως να επηρεάσει το προφίλ και τις συνήθειες του για τα επόμενα χρόνια, θα είναι πιο προσεκτικοί χωρίς σπατάλες, θα αλλάξει ο τρόπος συμπεριφοράς».

Σύμφωνα με τον  κ. Δρουσιώτη, η φετινή παγκόσμια ημέρα καταναλωτών βρίσκει τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση εξαιτίας της συνεχούς παγκόσμιας αύξησης τιμών στα καύσιμα και στην ενέργεια, λόγω ψηλότερου πληθωρισμού και της έλλειψης πρώτων αγαθών.

Σημειώνεται ότι τη στιγμή που η αγοραστική τους δύναμη συνεχώς μειώνεται, το μέγεθος και η διάρκεια αυτής της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των καταναλωτών, δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί.

Διαφοροποιήσεις στο λιανικό εμπόριο

Ο ΓΓ του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου αναφέρει στη StockWatch ότι τουλάχιστον από το τέλος Ιανουαρίου παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στο λιανικό εμπόριο, με πολύ πιο μαζεμένους καταναλωτές, πολύ πιο επιφυλακτικούς στις αγορές.

«Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια της επόμενης μέρας δημιούργησαν μια αρνητική ψυχολογία και η αρνητική ψυχολογία αποτυπώνεται στην κατανάλωση», αναφέρει, σημειώνοντας ότι «εισπράττουμε ιδιαίτερα την τάση στα είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς η επισκεψιμότητα και οι αγορές είναι πολύ περιορισμένες».

«Οι καταναλωτές πλέον και το τελευταίο ευρώ από τον προϋπολογισμό τους θέλουν να ξέρουν που πηγαίνει», σημειώνει, αναφέροντας ότι το διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση περιορίστηκε λόγω και των αυξήσεων στα καύσιμα».

«Περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία. Πρώτιστο μέλημα του καταναλωτή πλέον είναι η τιμή», τονίζει.

Ασταμάτητες οι αυξήσεις στις τιμές

Οι πιέσεις που ασκούνται στους καταναλωτές αποτυπώνονται και στο Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2021.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αντώνης Ιωάννου, αναφέρει στη StockWatch ότι η Υπηρεσία ξεκίνησε να εφαρμόζει το παρατηρητήριο βασικών αγαθών το Σεπτέμβριο του 2021 καθώς διαπιστώθηκε ότι έμπαιναν αυξήσεις στις τιμές σε σχέση με την πανδημία και υπήρχε μια αναστάτωση στην αγορά.

«Ξεκινήσαμε με 168 είδη με την περισσότερη κατανάλωση από 39 μεγάλες υπεραγορές και μικρές υπεραγορές», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι με βάση τα τελευταία συμπεράσματα, από τα 168 είδη υπήρξαν αυξήσεις στα 100. Μόνο για 20 προϊόντα οι αυξήσεις ξεπέρασαν το 5%, ενώ σε 70 προϊόντα παρατηρήθηκε μείωση.

«Για την ίδια συσκευασία έχουμε διαφορετικές τιμές και ο καταναλωτής έχει επιλογές», σημειώνει ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας ότι για κάποιες κατηγορίες όπως το ψωμί και τα αρτοποιήματα οι αυξήσεις είναι καθολικές «και αυτό μας ανησυχεί».

«Οι αυξήσεις στο κριθάρι και αλεύρι αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, κάτι που μας ανησυχεί», πρόσθεσε.

Στα λαχανικά σημείωσε ότι παρατηρείται ιδιαιτερότητά με κάποια προϊόντα να έχουν αυξήσεις και κάποια μειώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, εάν οι αυξήσεις δεν δικαιολογούνται η υπουργός δύναται να εκδώσει διάταγμα για πλαφόν.

Στα πετρελαιοειδή, σημειώνονται αυξήσεις 4-10 σεντ το λίτρο καθώς οι εταιρείες παρέλαβαν νέα πιο ακριβά φορτία, ενώ εάν συνεχιστεί ο πόλεμος εκτιμάται ότι οι τιμές θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία.

Οι πιέσεις που δέχονται οι καταναλωτές αποτυπώνονται και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 6,6% το Φεβρουάριο από 5,4% τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται και στο StatWatch, οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με το Φεβρουάριο του 2021 καταγράφηκαν στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 28,4%, στον Ηλεκτρισμό με ποσοστό 22,4% και στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό 17,5%.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη μεταβολή παρουσιάστηκε στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό 9,6%.

Οι πιέσεις παρατηρούνται εν μέσω της διατήρησης των μισθών στα ίδια επίπεδα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, εκτιμούνται στα €1.934 σε σύγκριση με €1.909 το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Της Γεωργίας Χαννή StockWatch
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

FEATURED PROPERTIES

Featured Property