Για ποιους κτυπά η καμπάνα των εκποιήσεων


   

Τα χαρακτηριστικά των ακινήτων τα οποία αφορούν επικείμενοι, υπό αναστολή πλειστηριασμοί, για τους οποίους στάλθηκαν προειδοποιητικές επιστολές το πρώτο τρίμηνο του 2021, περιγράφει η Κεντρική Τράπεζα.

Σε επιστολή που υπογράφει ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων και ανάλυσης τραπεζικών κινδύνων, Κλεάνθης Ιωαννίδης, η οποία τέθηκε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών ενόψει της νέας παράτασης αναστολής εκποιήσεων που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρεται ότι γύρω στο 60% των επιστολών τύπου ΙΑ που έχουν σταλεί για εκποίηση το πρώτο τρίμηνο του 2021, αφορούν αγροτεμάχια με μέση αγοραία αξία γύρω στις €70 χιλ.

Η νέα παράταση αναστολής εκποιήσεων προστατεύει κύρια κατοικία με αξία μέχρι €350 χιλ., επαγγελματική στέγη με κύκλο εργασιών μέχρι τις €750 χιλ. και αγροτεμάχια αξίας μέχρι €100 χιλ.

Τόσο η Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο οικονομικών, όσο και ο Σύνδεσμος Τραπεζών είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με την νέα παράταση της αναστολής εκποιήσεων, παρά το ότι την προηγούμενη φορά, τον περασμένο Απρίλιο, είχαν δώσει το πράσινο φως.

Το ενδεχόμενο αναπομπής του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παραμένει ανοικτό, ενώ το υπουργείο Οικονομικών διαμήνυσε ότι θα απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να λάβει τη σύμφωνο γνώμη της για τη νέα ρύθμιση.

Σύμφωνα με την επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας, από το 2015 μέχρι το 2020, πωλήθηκαν μέσω πλειστηριασμού 6 κατοικίες με μέση αγοραία αξία περίπου €523 χιλ. ενώ, αγοράστηκαν από τις τράπεζες συνολικά 26 ακίνητα με μέση αγοραία αξία τις €815 χιλ.

Τονίζεται ωστόσο, ότι σημαντικό ποσό ΜΕΧ, κατέχεται από εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Προστίθεται ακόμα πως 64% των ΜΕΧ αφορούν δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 2 ετών και πως ο δείκτης ΜΕΧ ανέρχεται περίπου στο 17% και αναγνωρίζεται από τους οίκους αξιολόγησης και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ως, ίσως, η μεγαλύτερη ευπάθεια της οικονομίας της χώρας.

Τα στοιχεία που αφορούν τις πωλήσεις κατοικιών μέσω πλειστηριασμών, αμφισβήτησε την περασμένη Πέμπτη, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, υποστηρίζοντας ότι με βάση στοιχεία προ εξαμήνου, ο πραγματικός αριθμός εκποίησης κατοικιών ανέρχεται σε «αρκετές δεκάδες».

Ταυτόχρονα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να επιφέρουν πιο ουσιαστικές αλλαγές στη νομοθεσία μετά το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, οι προθέσεις αφορούν αλλαγές στον περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεων νόμο και στον περί δικαστηρίων νόμο, για αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν στη διαδικασία επίλυσης διαφορών μεταξύ δανειοληπτών-τραπεζών σε υποθέσεις εκποιήσεων. Σχετικές προτάσεις νόμου εκκρεμούν ενώπιον της επιτροπής οικονομικών.

Της Μαρίας Χαμπή Stockwatch
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

FEATURED PROPERTIES

Featured Property