Κάτι τρέχει με τα ακίνητα στη Λευκωσία


   

Το ενδιαφέρον ντόπιων αγοραστών ακινήτων, τόσο για σκοπούς επένδυσης, όσο και για απόκτηση πρώτης κατοικίας, οδηγεί σε σημαντική άνοδο την κτηματαγορά στη Λευκωσία, τη στιγμή που στις υπόλοιπες πόλεις μειώνονται οι πωλήσεις ακινήτων λόγω της κάμψης της εξωγενούς ζήτησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το τμήμα κτηματολογίου και χωρομετρίας, σε όλες τις επαρχίες, τα πωλητήρια έγγραφα μειώθηκαν κατά 9% μέχρι και 45% σε σχέση με το 2019, πριν την πανδημία.

Ωστόσο, στη Λευκωσία η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς καταγράφηκε σημαντική άνοδος 33% σε σχέση με το 2019.

Από το σύνολο των 5365 ακινήτων που πωλήθηκαν, 3612 ή ποσοστό 67,3% αγοράστηκαν από ντόπιους αγοραστές, ενώ 1582 ακίνητα αγοράστηκαν στη Λευκωσία, εκ των οποίων μόλις 205 από ξένους αγοραστές.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν φορείς της αγοράς, το εγχώριο ενδιαφέρον αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την αγορά ακινήτων της πρωτεύουσας, ενώ αντίθετα, στις παραλιακές πόλεις όπου το ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες ακινήτων στηρίζεται κυρίως στη ξένη αγορά, καταγράφεται μείωση.

Αγοράζουν ακίνητα για επένδυση

Μιλώντας στη StockWatch, o αντιπρόεδρος του συνδέσμου επιστημόνων εκτιμητών ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης, σημείωσε ότι η τάση που επικρατεί είναι η αγορά ακινήτων για επένδυση.

«Αντί δηλαδή να έχουν τα λεφτά τους στις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο, προτιμούν να αγοράσουν μικρά διαμερίσματα πέριξ των πανεπιστημίων με στόχο να τα εκμεταλλεύονται για ένα επιπλέον εισόδημα», ανέφερε.

Ωστόσο, επεσήμανε πως η αύξηση στις πωλήσεις στη Λευκωσία, που πλησιάζει το 35%, «δεν αντανακλά και στα έσοδα», καθώς οι πωλήσεις αφορούν ακίνητα χαμηλότερου κόστους, ενώ λόγω της κατάργησης του επενδυτικού προγράμματος και της πανδημικής κρίσης, δεν έρχονται ξένοι στην Κύπρο για επενδύσεις. 

Αρκετά ζευγάρια εκμεταλλεύονται, όπως είπε, το μέτρο της κυβέρνησης για επιδότηση του επιτοκίου για αγορά πρώτης κατοικίας, η οποία όμως δεν ξεπερνά τις €300 χιλ. σε κάθε περίπτωση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κουρουσίδη, οι αγοραστές που ψάχνουν για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, προτιμούν τα καινούρια, ενώ εάν ψάχνουν για διαμέρισμα δύο ή τριών υπνοδωματίων, προτιμούν τα μεγαλύτερης ηλικίας ακίνητα, καθώς το ΦΠΑ ανέρχεται στο 19% για καινούργια ακίνητα, όταν πρόκειται για επένδυση.

Όσον αφορά τις άλλες επαρχίες, είπε ότι κίνηση παρατηρείται και στη Λεμεσό, αλλά, επίσης για χαμηλότερης αξίας ακίνητα και όχι ακίνητα του ενός και δύο εκατομμυρίων, όπως τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος. «Περιορισμένης αξίας είναι και τα ακίνητα που πωλούνται και στη Λάρνακα», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές επένδυσης

Ο διευθύνων σύμβουλος της G&P Lazarou Estate Agents Πέτρος Λαζάρου, δήλωσε στη StockWach, ότι η Λευκωσία διατηρεί μια σταθερή οικονομία, καθώς εκεί είναι συγκεντρωμένες όλες οι υπηρεσίες της κρατικής μηχανής, τα Πανεπιστήμια, οι ξένες πρεσβείες και εκπρόσωποι άλλων μεγάλων οργανισμών.

Όπως ανέφερε, σε αρκετές περιπτώσεις, οι αγοραστές δεν χρειάζονται ούτε δάνειο, διότι αγοράζουν από τις οικονομίες που είχαν συγκεντρώσει τα προηγούμενα χρόνια.

Σημείωσε ότι πωλούνται κατοικίες των €300 χιλ. σε νεαρά ζευγάρια που θέλουν να εκμεταλλευτούν το σχέδιο της κυβέρνησης για επιδότηση του επιτοκίου για τρία χρόνια ενώ, υπάρχει επίσης, ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες οικοπέδων.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζάρου στις υπόλοιπες πόλεις λόγω μείωσης της εξωγενούς αγοράς οι αγοραπωλησίες είναι πολύ περιορισμένες.

«Όσον υπάρχουν εμπόδια στον τουρισμό λόγω της πανδημίας, η κτηματαγορά στις παραλιακές πόλεις θα είναι μουδιασμένη», παρατήρησε.

Ενδιαφέρον για διαμερίσματα και μικρές κατοικίες

Ο μεγαλύτερος όγκος των πράξεων που διεκπεραιώνονται σήμερα είναι από μόνιμους κάτοικους Κύπρου, παρατήρησε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ανέφερε ότι «η πλειοψηφία των πράξεων αφορά διαμερίσματα, είτε για ιδιοκατοίκηση, είτε για επένδυση, όπως και μικρές καινούργιες κατοικίες από αγοραστές που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το μέτρο της κυβέρνησης για επιδότηση του επιτοκίου, αλλά και τους ευνοϊκούς όρους στεγαστικών δανείων που παραχωρούν οι τράπεζες».

Πρόσθεσε ότι οι πράξεις που γίνονται αφορούν κυρίως τη Λευκωσία η οποία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της εγχώριας αγοράς.

«Αντίθετα οι αγοραπωλησίες ακινήτων στις παραλιακές πόλεις είναι μειωμένες διότι ανέκαθεν στηρίζονταν στη ξένη αγορά», σημείωσε.

Πωλούνται οικιστικά ακίνητα στη Λευκωσία

Το μέλος του συνδέσμου εκτιμητών ακινήτων Άντης Τηλεμάχου δήλωσε στη StockWatch, ότι στη Λευκωσία η οποία παραδοσιακά στηρίζεται από την εγχώρια αγορά παρατηρείται αύξηση στις πωλήσεις οικιστικών ακινήτων.

«Οι πράξεις αυτές αφορούν διαμερίσματα των δύο ή τριών υπνοδωματίων για ιδία χρήση αλλά και ενός υπνοδωματίου για επένδυση», ανέφερε.

Όσον αφορά τις αγοραπωλησίες κατοικιών είπε ότι οι πράξεις που διεκπεραιώνονται αφορούν κατοικίες αξίας €300 χιλ. στο πλαίσιο του σχεδίου επιδότησης του επιτοκίου που παρέχει η κυβέρνηση αλλά και έως €500 χιλ. λόγω και των ευνοϊκών δανείων που παρέχουν οι τράπεζες.

Της Ηρώς Ευθυμίου Stockwatch
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

FEATURED PROPERTIES

Featured Property