Παράταση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου για €350 εταιρειών


   

Στην Ολομέλεια με τη μορφή του κατεπείγοντος οδηγείται το νομοσχέδιο για την αναστολή καταβολής του ετήσιου τέλους εταιρειών, ύψους €350.

Το σχετικό νομοσχέδιο αποτέλεσε ένα από τα πρώτα θέματα που εξέτασε στην πρώτη της συνεδρία σήμερα, η κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου.

Το νομοσχέδιο τροποποιεί τον νόμο περί εταιρειών, έτσι ώστε η ημερομηνία καταβολής στον Έφορο Εταιρειών του ετήσιου τέλους για το 2021 να παραταθεί από τις 30 Ιουνίου 2021, στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Επίσης με το νομοσχέδιο δίνεται η εξουσία στην Υπουργό Ενέργειας να παρατείνει περαιτέρω τη συγκεκριμένη περίοδο, με έκδοση σχετικού διατάγματος.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής η αρμόδια υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, τόνισε ότι η τροποποίηση του νόμου κρίνεται αναγκαία για ελάφρυνση της επιβάρυνσης των οικονομικών φορέων που επηρεάζονται από τα απαγορευτικά μέτρα λόγω της έκτακτης ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση της πανδημίας.

Η κ. Πηλείδου είπε ότι τα €350 δεν είναι τέλος, είναι φόρος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη λύση για διευθέτηση του.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η καταβολή του ετήσιου τέλους εταιρειών είχε ανασταλεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020, ακολούθως η αναστολή παρατάθηκε μέχρι την 30η Ιουνίου του 2021 και με το νομοσχέδιο οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν το ετήσιο τέλος μέχρι το τέλος του χρόνου.

Βάσει του νόμου, εάν μια επιχείρηση δεν πληρώσει στο κράτος το ετήσιο τέλος εταιρειών, της επιβάλλεται επιπρόσθετη επιβάρυνση. Συγκεκριμένα, από τα €350 που είναι το τέλος ανά εταιρεία, με την επιβάρυνση αυτόματα το τέλος ανεβαίνει στα €490. Αξίζει να αναφερθεί  ότι το κράτος εισπράττει γύρω στα €45 εκατ. τον χρόνο από την επιβολή του τέλους εταιριών.

Χατζήγιαννης: Mε διάταγμα περαιτέρω παράταση

Σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία της Επιτροπής, η κ. Πηλείδου είπε πως θα δοθεί δικαίωμα έκδοσης διατάγματος από την ίδια την Υπουργό, για περαιτέρω παράταση αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Αυτό θα δώσει μια ανάσα στις εταιρείες, δεδομένων και των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η Πανδημία και ευχαριστούμε πολύ την Επιτροπή γιατί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως κατ΄ επείγον στην επόμενη Ολομέλεια», είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε αναφορικά με την παράταση της πληρωμής του τέλους ύψους 350 ευρώ προς τις εταιρείες, πως η Υπουργός θα μπορεί με διάταγμα να παραχωρεί περαιτέρω παράταση.

Αυτές οι επιχειρήσεις και εταιρείες βιώνουν την περιπέτεια της Πανδημίας και αυτό κάνει κάποιες από αυτές να βρίσκονται στα όρια τους. Η παράταση αυτή είναι άκρως αναγκαία και η Επιτροπή, είπε, αποφάσισε ομόφωνα να οδηγηθεί προς ψήφιση στην επόμενη Ολομέλεια.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η κατάργηση του μέτρου αυτού χρίζει προβληματισμού, ενώ υπάρχει και η διάσταση της οικονομικής μελέτης για τις δυνατότητες του κράτους σε θέμα ρευστότητας.

 Κώστα: Κλιμακωτή επιβολή του τέλους ύψους 350

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως το κόμμα του είχε εισηγηθεί από το 2012 την κλιμακωτή επιβολή του τέλους ύψους 350 ευρώ ετησίως για τις εταιρείες στη βάση του κύκλου εργασιών της κάθε μιας αλλά δυστυχώς η εισήγηση τότε δεν έγινε αποδεκτή. Πρόσθεσε πως το 2018 το Υπουργείο Οικονομικών είπε πως μελετά είτε τη σταδιακή απόσυρση του τέλους, είτε την κατάργηση του, είτε την στοχευμένη επιβολή του.

«Σήμερα, 3χρόνια μετά ακόμα αναμένουμε από την Κυβέρνηση να φέρει την πρόταση της. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει τη Βουλή με μια απαράδεκτη συμπεριφορά η οποία προκαλεί», είπε και πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ προτείνει την κατάργηση του φόρου σε μικρές εταιρείες και την επιβολή του σε εταιρείες με μεγάλα κέρδη.

Παντελίδης: Κατάργηση του τέλους

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε πως ότι η απόφαση για την αναστολή μέχρι το τέλος του έτους ελαφρύνει τις εταιρείες, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα εξαιτίας της Πανδημίας.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως το τέλος των 350 ευρώ είναι αναχρονιστικό, ο κ. Παντελίδης είπε ότι συμφωνεί και πρόσθεσε πως το ΔΗΚΟ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα ανέδειξαν την ανάγκη για αλλαγή αυτού του μέτρου ή ακόμα και κατάργηση του.

 

 Είπε πως τα κόμματα εξέφρασαν την πρόθεση να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή  τη κατεύθυνση γιατί πρόκειται για ένα αναχρονιστικό ή άδικο μέτρο. Ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε κάποιου είδους καθυστέρηση στο συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας πως η πρωτοβουλία ανήκει στην Κυβέρνηση.

 

STOCKWATCH

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

FEATURED PROPERTIES

Featured Property