Προβληματίζει ο παγκόσμιος φόρος εταιρειών


   

Προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στους φορείς της αγοράς για τα σχέδια που παρουσιάζονται όσον αφορά την εισαγωγή παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή φόρου εταιρειών.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, τα κράτη της Ευρώπης με χαμηλή φορολογία έχουν ανταποκριθεί θετικά στα σχέδια της κυβέρνησης Biden για μια ριζική μεταρρύθμιση της παγκόσμιας φορολογίας των εταιρειών, παρόλο που θα χάσουν.

Η πρόταση, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, επιδιώκει να ξεπεράσει το αδιέξοδο σε μακροχρόνιες παγκόσμιες συνομιλίες που διοργανώνονται από τα πλούσια έθνη του ΟΟΣΑ. Όπως σημειώνεται, θα δώσει στις χώρες τη δύναμη να αυξήσουν τον εταιρικό φόρο από τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες πολυεθνικές και να εισαγάγουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών.

Όπως αναφέρεται, «αυτό θα ήταν ένα πλήγμα για την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Κύπρο, όλες τις δημοφιλείς βάσεις για τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, οι οποίες υπερασπίστηκαν έντονα το δικαίωμα τους να επιβάλλουν φόρο εταιρειών σε επίπεδο της επιλογής τους». 

Παρόλα αυτά, το Δουβλίνο είπε ότι ήταν «υπέρ μιας συμφωνίας που θα φέρει σταθερότητα στο διεθνές φορολογικό πλαίσιο», ενώ ο Hans Vijlbrief, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, δήλωσε ότι το σχέδιο Biden είναι ένα«τεράστιο βήμα προς την εξεύρεση παγκόσμιων λύσεων και την ανάπτυξη αποτελεσματικών κανόνων».

Ο Pierre Gramegna, υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία των ΗΠΑ θα συμβάλει στη δημιουργία ενός «παγκόσμιου ανταγωνισμού» και χαιρέτισε την ανανεωμένη συνεργασία στον ΟΟΣΑ. 

Ανάγκη επανασχεδιασμού φορολογικού συστήματος

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές σε παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου, ο CEO της PwC Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου, επισημαίνει στη StockWatch ότι η πανδημία θα αφήσει πίσω της αυξημένο δημόσιο χρέος, ενώ παράλληλα συντελεί και στη διεύρυνση των ανισοτήτων που προϋπήρχαν.

«Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την άποψη πως τα φορολογικά συστήματα δεν ανταποκρίνονται πλέον σε μια διεθνή οικονομία που βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε άυλα περιουσιακά στοιχεία και είναι διασυνδεδεμένη, έδωσαν ώθηση στη συζήτηση για ένα νέο διεθνές πλαίσιο φορολογίας», προσθέτει. 

«Οι πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ είναι ενδεικτικές και συνάδουν με τις συζητήσεις που διεξάγονται στην ΕΕ, αλλά και στον ΟΟΣΑ . Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη αρκετές πληροφορίες για να αντιληφθούμε τις πιθανές διαφορές μεταξύ των προτάσεων των ΗΠΑ και του OECD», είπε.

«Είναι πιθανό όμως να υπάρχουν διαφορές σε κάποια σημεία, όπως για παράδειγμα στον καθορισμό της φορολογικής βάσης, που για τον ΟΟΣΑ φέρεται να κινείται στο 12,5%, ενώ για τις ΗΠΑ στο 21%, αποτελώντας τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή για πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για μία μεγάλη συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί», παρατήρησε.

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίου, ως χώρα μέλος της ΕΕ η Κύπρος θα πρέπει να συμμετέχει εποικοδομητικά σε αυτές τις συζητήσεις.

«Ταυτόχρονα, είκοσι χρόνια μετά απ’ την προηγούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, θα πρέπει να αρχίσουμε να επανασχεδιάζουμε το φορολογικό μας σύστημα δρώντας προενεργητικά, έγκαιρα και συντεταγμένα. Έτσι που να διασφαλίζουμε πως θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα φορολογικό σύστημα που θα ενισχύει την ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα, θα ανταποκρίνεται στα σημερινά κοινωνικά, οικονομικά και διεθνή δεδομένα», υπογραμμίζει.

Πρακτικά ανεφάρμοστο

Ο διοικητικός σύμβουλος της KPMG Κώστας Μαρκίδης, αρμόδιος για φορολογικά θέματα, δήλωσε στη StockWatch ότι «παρόλο που η συζήτηση περί ενός ελάχιστου κοινού φορολογικού συντελεστή μπορεί να ακούγεται ωραία και να είναι εύηχη στα αυτιά, είναι πρακτικά ανεφάρμοστη».

«Για να έχει νόημα η ύπαρξη ενός ελάχιστου κοινού φορολογικού συντελεστή, θα πρέπει η φορολογική βάση πάνω στην οποία εφαρμόζεται ο κοινός αυτός φορολογικός συντελεστής να είναι κοινή», εξηγεί. 

Αυτό εξ υπακούει, προσθέτει, σε ένα απλουστευμένο παράδειγμα, ότι τα ίδια εισοδήματα θα υπόκεινται σε φορολογία σε όλες τις χώρες με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια έξοδα, θα επιτρέπεται να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα σε όλες τις χώρες πάλι με τον ίδιο τρόπο. 

«Από την στιγμή που η κάθε χώρα έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες, προτεραιότητες και ανάγκες και κατ’ επέκταση υιοθετεί ένα οικονομικό μοντέλο που θεωρεί ότι θα την βοηθήσει καλύτερα στην άσκηση της χρηματοοικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της, τα κίνητρα που προσφέρει (είτε για να προσελκύσει νέες επενδύσεις, είτε απλά για να συγκρατήσει τις υφιστάμενες επενδύσεις στο έδαφος της), είναι λογικό ότι θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα», τονίζει. 

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, το ίδιο το θέμα της ενιαίας φορολογικής βάσης συζητείται από καιρό εις καιρό εντός της ΕΕ χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. 

«Θεωρώ ότι για να υπάρξει νόημα στην συζήτηση ενός ελάχιστου κοινού φορολογικού συντελεστή, η συζήτηση μιας κοινής παγκόσμιας φορολογικής βάσης πρέπει να προηγηθεί, κάτι το οποίο στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος», επισημαίνει.  

Οι Financial Times σημειώνουν ότι τα υπουργεία Οικονομικών της ΕΕ αγωνίζονται εδώ και χρόνια να συμφωνήσουν σε πολιτικές σε ολόκληρο τον κόσμο για την εξάλειψη της πολυεθνικής φοροαποφυγής. Το 2018 μια συμμαχία μικρότερων χωρών απέκλεισε σχέδια για έναν ευρωπαϊκό φόρο τεχνολογίας υπέρ της διεξαγωγής διεθνών συνομιλιών στον ΟΟΣΑ. Και νωρίτερα φέτος, χώρες όπως η Ιρλανδία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο αντιτάχθηκαν σε κοινοτικά σχέδια για την υποχρέωση πολυεθνικών εταιρειών με ετήσιο τζίρο άνω των €750 εκατ., να δίνουν αναφορά για τα κέρδη τους και τους φόρους που πλήρωσαν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η πρόταση, η οποία υπόκειται σε τελικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ευρωβουλευτών και εθνικών κυβερνήσεων, θεωρείται από τους υποστηρικτές της ως πρώτο βήμα προς την στοιχειοθέτηση του μεγέθους της φοροαποφυγής στην Ευρώπη.

Της Γεωργίας Χαννή StockWatch
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

FEATURED PROPERTIES

Featured Property