Φεύγουν οι δεξαμενές, εκτοξεύεται η αξία της γης


   

Σημαντική αύξηση στην αξία της γης θα προκύψει μετά τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων, υγραερίου και ασφάλτου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λόγω της αλλαγής του σχεδίου της περιοχής και της αλλαγής των ζωνών από βιομηχανική περιοχή σε τουριστική και οικιστική, η αξία ανά τετραγωνικό μέτρο εκτιμάται ότι θα ανέβει από τα €300 στα €1000 με €1100.

Οι βασικοί ιδιοκτήτες της γης είναι ο Όμιλος Λευκαρίτη και η Πετρολίνα, η ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια ενώ ιδιοκτήτες είναι και κάποιοι ιδιώτες. Η γη στην οποία ήταν το διυλιστήριο είναι κρατική.

Η έκταση της γης υπολογίζεται στις 50 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με βάσης τις εκτιμήσεις, με μια μέση τιμή 700 με 800 ευρώ το τ.μ. η συνολική αξία της γης θα ανέλθει στα 35 με 40 εκατ. ευρώ.

Η μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων, υγραερίου και ασφάλτου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Αυγούστου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πετρολίνα Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε στη StockWatch, ότι η Πετρολίνα είναι η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε την αποξήλωση το 2018. Σημείωσε ότι η πρώτη φάση της αποξήλωσης έχει ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση που αφορά την αποξήλωση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και δεξαμενών.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας ερωτηθείς πρόσφατα από το ΚΥΠΕ για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής που έχει έκταση δυόμιση χιλιομέτρων, απάντησε πως «αρχικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αποξήλωση των δεξαμενών. Ήδη οι δύο από τις τρεις εταιρείες, δηλαδή η Πετρολίνα και τα Ελληνικά Πετρέλαια, που δραστηριοποιούνταν στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, έχουν ξεκινήσει την απομάκρυνση των δεξαμενών τους». Είπε

Ανέφερε ότι «υπάρχουν δικαιολογημένοι λόγοι για την τρίτη εταιρεία, την ExxonMobil, που δεν έχει αρχίσει ακόμα τη συγκεκριμένη διαδικασία και αναμένεται να πάρει ακόμα δύο με τρεις μήνες. Μετά την αποξήλωση, αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση του εδάφους που θα εξαρτηθεί φυσικά από το ποσοστό της μόλυνσης και αναμένεται η μετακίνηση των δεξαμενών για να εξαχθεί ένα τελικό αποτέλεσμα».

Όσον αφορά την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής, ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε πως «ήδη έχει ανακοινωθεί το Σχέδιο Περιοχής και είναι το πρώτο Σχέδιο Περιοχής στην Κύπρο, ακριβώς επειδή η μετακίνηση των δεξαμενών και άλλων εγκαταστάσεων, απαιτούσε τεράστιες επενδύσεις τόσο από το δημόσιο όσο και από τις εταιρείες. Προσπαθούμε μέσω των πολεοδομικών κινήτρων και μέσω ορισμένων δημόσιων έργων, τα οποία αναμένεται να αλλάξουν την περιοχή αλλά και τη Λάρνακα γενικότερα, να δώσουμε την ευκαιρία για επανάκτηση μέρους της επένδυσης και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί αυτή η τόσο σημαντική περιοχή για τη Λάρνακα».

Σε ερώτηση κατά πόσον με τη μετακίνηση των δεξαμενών αλλά και την υλοποίηση του έργου της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας της Λάρνακας η πόλη εισέρχεται πλέον σε νέα εποχή, ο Ανδρέας Βύρας απάντησε θετικά και πρόσθεσε πως «μιλούμε για επενδύσεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες επενδύσεις απελευθερώνουν τη Λάρνακα που ήταν περιορισμένη».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως «η απομάκρυνση των δεξαμενών της εταιρείας Πετρολίνα και των Ελληνικών Πετρελαίων θα ολοκληρωθεί τους επόμενους τρεις μήνες. Ωστόσο η μετακίνηση των δεξαμενών της εταιρείας ExxonMobil θα πάρει λίγο περισσότερο χρονικό διάστημα» είπε και σημείωσε ότι «σε περίπου 4 – 5 μήνες από σήμερα δεν θα υπάρχει καμία δεξαμενή υγρών καυσίμων στη Λάρνακα».

Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις ασφάλτου ο Δήμαρχος είπε πως «υπάρχουν κάποιες δεξαμενές αποθήκευσης της πρώτης ύλης που έρχεται από το εξωτερικό. Η διαβεβαίωση που έχουμε από την Υπουργό Εμπορίου είναι πως η μόνη εταιρεία που έμεινε να δραστηριοποιείται στη Λάρνακα θα φύγει στις 30 Ιουνίου οπότε λήγει και η άδεια αυτής και μετά δεν θα υπάρχουν ούτε οι εγκαταστάσεις ασφάλτου στο παραλιακό μέτωπο της πόλης μας».

 

StockWatch

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

FEATURED PROPERTIES

Featured Property